Recension: La Belle Epoque

Gedigen komedi med utmärkta aktörer och bra manus
eye4
Regi & manus: Nicolas Bedos
Skådespelare: Daniel Auteuil, Antoine Guillaume, Doria Tillier, Fanny Ardant m. fl.
Genre: romantisk komedi
Land: Frankrike
Språk: franska
Längd: 115 min
Svensk biopremiär: 14 februari 2020
Distributör: Edge Entertainment

Den franske författaren och regissören Nicolas Bedos har med sin film La Belle Epoque skapat en kärlekssaga i dubbel bemärkelse. Två par och fyra olika karaktärer möts i en bubblande romans fylld av nostalgi, spänning och passion som samtidigt är en historia om en kärlek som dött ut och chansen att finna den igen.

Victor (Daniel Auteuil) och Marianne (Fanny Ardant), ett par i övre sextioårsåldern lever i ett knackigt äktenskap. Marianne är trött på sin man. Han lever i en svunnen tid och ointresserad av den högteknologiska tidsåldern och familjesamtalen om detta. En dag blir han utslängd och det enda han har kvar är sina teckningar, som förr i tiden var hans levebröd men ingen längre är intresserad av.

Vi sin son får han en inbjudan att resa bakåt i tiden till tiden då han träffade sin första förälskelse. Företaget Timetraveller ordnar dyra tidsresor i historiska miljöer och scenuppsättningar som kunder själva får välja. Victor väljer att träffa sin första förälskelse Margot (spelad av Doria Tillier) från 70-talet. I La Belle Epoque har Margot samtidigt en passionerat och stormigt förhållande med den ansvarige regissören och de två ska samsas om att ge Victor sin resa. Antoine och Margots förhållande är eldigt och hon slits mellan de två männen.

En dag när Victors fru Marianne vaknar upp bredvid sin älskare ser hon sin man sitta bredvid sängen. Han är på besök för att hämta kläder i hans och Mariannes gemensamma våning. De tre får en udda pratstund och den slutar med att Victor får låna älskarens ungkarlslya.

I La Belle Epoque får vi uppleva Victors och Mariannes kärleksresa samt Antoine (spelad av Guillaume Canet) och Margots passionerade förhållande. Filmen visar en tid där vi, jämfört med idag, hade en annan relation till socialt umgänge, där inte mobiler och internet dominerade. Samtidigt förhåller den sig positiv till vår tid och visar att allt inte alltid var bättre förr. Den har en inbyggd respekt för båda tidsåldrarna. Filmen är en romantisk komedi med skickliga skådespelare som tar bioduken med storm. De har rappa kommentarer och stark närvaro, de visar hur fri kärlek kan se ut både i nutid och dåtid.

La Belle Epoque fick stående ovationer och strålande kritik när den hade världspremiär på Cannes filmfestival 2019. Den har också haft stor publiksuccé i Frankrike och puttade ner filmen Joker från förstaplatsen under premiärveckan i november 2019.

Jag rekommenderar gärna filmen som har ett extraordinärt manus och är välregisserad av Nicolas Bedos och har övertygande skådespelarna.

La Belle Epoque får fyra filmögon av fem.
2020-02-05