Recension: Kauwboy

eye eyeeyeeye

Kauwboy
Rick Lens som Jojo i Kauwboy.

Regi: Boudewijn Koole
Rollerna:  Rick Lens, Lock Peters, Susan Radder, mfl.
Genre:  Barnfilm/Familjefilm
Land: Nederländerna
Spellängd: 78 min.
Biopremiär: 27 mars 2013
Från ålder: 11 år
Land: Nederländerna
Distributör: Folkets bio
Länk till Imdb

En studie i sorg och vänskap ur ett barns perspektiv.
Jojo (Rick Lens) är en ensam, livlig 10-åring, som lever med sin deprimerade och instabile far (Lock Peters) och sin frånvarande mor. Pojken hittar en kajunge, som har fallit ur sitt bo. Jojo tar hand om den och finner en tröst i det, men måste gömma den för sin far, som tycker att djur ska vara i naturen. Men genom sin speciella relation till fågeln kommer Jojo också närmare sin far.

“Kauw! betyder kaja på holländska och lägg till boy så har man titeln på filmen, lustigt nära ordet cowboy. Filmen visar med stor skicklighet hur pojken lär sig knyta känslomässiga band genom sin skötsel och kontakt med fågeln. Jojo lyckas bli vän med flickan Yenthe (Susan Radder), en cool tjej i samma vattenpololag. Frågan är om Jojos fina handlag med fågeln på ett naturligt och enkelt sätt också leder till en bättre relation med fadern, som tidigare inte accepterat sonens sätt att tänka.

Daniel Bouquet är en av Hollands ledande fotografer och fångar med filmkameran närvaron i en 10-årings inre och yttre liv samt dennes upplevelse av naturen. Genom filmkamerans närbilder får man ta del av pojkens känslor och tankegångar. Man känner sig delaktig i berättelsen, som om man finns med som passiv åskådare. Filmen visar tydligt pojkens ”kauwboy´s” livliga och karaktäristiska uttryck, men bilderna blir aldrig påträngande. Samtidigt ser man knappast de vuxna i filmen. Fadern delar huvudrollen med sonen och är hela tiden närvarande, men filmen visas ur pojkens perspektiv.

Filmens fokus är pojkens relation till sin far, deras knackiga accepterande av varandra och olika sätt att bearbeta sorgen efter den icke närvarande modern. Kauwboy skildrar hur unga människor och djur naturligt kan samsas och tillgodose varandras olika behov. Ändå finns det ett molande tungsinne över filmen, som slutar med en slags dämpad realism. Det finns så mycket av utveckling och framgång hos pojken och i hans relationer, som hade kunnat lyfta filmen till ett mer positiv och vinnande slut för hans del.

Pojken Rick Lens filmdebuterar med bravur och är en naturbegåvning som tillsammans med långfilmsdebuterande regissören Boudewijn Koole bildar ett vinnande team.

Filmen har tilldelats nästan alla internationella barnfilmspriser bl.a. European Film Academy Young Audience Award, European Discovery of the Year, Europen Film Academy, Deutsches Kinderhilfswerk Grand Prix samt flera priser vid Berlinale 2013.

Filmen får fyra filmögon för en mästerligt gjord och rörande filmberättelse om en pojkes känslomässiga och sociala närhet till djur och sina jämnåriga. Något som den burduse och bittre fadern tvingas att acceptera för att inte förlora allt han har.

2013-03-25
AlbertHerranz

Albert Herranz