Recension: Jimmie

Gripande, välspelat drama om flykt utan mål
Regissör och manus: Jesper Ganslandt
Skådespelare: Jesper Ganslandt, Hunter Louise Ganslandt, Anna Littorin, Ellen Sam Littorin, m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 90 min.
Land: Sverige
Språk: svenska
Producenter: Hedvig Lundgren, Juan Pablo Libossart, Jesper Kurlandsky
Svensk biopremiär: 13 april 2018
Distributör: TriArt Film

Jesper Ganslandt, mannen bakom Farväl Falkenberg 2006 är aktuell med sin fjärde film, Jimmie. Det märks verkligen att regissören har mognat sedan dess. I det nya dramat är Sverige inblandat i en så pass våldsam konflikt att den fyraårige Jimmies pappa beslutar sig för att fly, tillsammans med sonen. Berättandet sker ur Jimmies synvinkel. Det är lätt att leva sig in i hur otäckt det är för den lilla pojken, vars mamma en dag bara hade försvunnit, att bli jagad av hundar och gränspoliser och befinna sig i miljöer han inte förstår sig på. Flera av de vuxna talar främmande språk, medan hans vardag kantas av explosioner och beskjutning.

Jimmie spelas förvånansvärt övertygande av regissörens son. Ganslandt själv spelar pappan som försöker övertyga sin son om att allt ska bli bra sen, när de kommer fram till det nya hemmet. Det framgår sorgligt nog med all tydlighet att pappan inte själv vet i vilket land det nya hemmet ligger eller hur det ser ut. ”Någon gång kommer vi alla vara tillsammans igen. Du måste tro på det.” säger pojkens pappa i början på filmen. Ju längre in i handlingen man kommer, desto svårare får åskådaren att tro på pappans förhoppning. Greppet att vända på historien och låta en svensk, blond liten pojke spela huvudrollen är effektivt. Man blir torr i munnen när man ser pojkens panik då han kommer bort från sin pappa och blir totalt utlämnad till andra flyendes välvilliga hjälpsamhet.

Kompositören Jon Ekstrand bidrar till dramatiken med sin känsliga musik. Fotografen Måns Månssons kameraarbete, där många scener är filmade ur fyraåringens perspektiv och vissa scener låter kameran pendla mellan att vara ovan och under vatten, så att man verkligen känner vattnets kyla under huden, bidrar också till att göra filmen riktigt gripande.

Filmen hade världspremiär den 24 januari vid Rotterdams filmfestival. Sverigepremiären kommer att äga rum den 13 april. Jag är övertygad om att den kommer vinna flera utmärkelser framöver och rekommenderar den varmt.

Jimmie nominerades till Bästa nordisk film vid Göteborg Film Festival 2018.

Jag ger Jimmie fyra filmögon av fem.
2018-03-24