Recension: Innan frosten

En sista passion före frosten
eye3
Originaltitel: Avant l’hiver
Regi och manus: Philippe Claudel
Skådespelare: Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas, Leila Bekhti, Richard Berry m.fl.
Speltid: 103 minuter
Genre: Drama
Land och år: Frankrike, Luxemburg
Svensk biopremiär: 17 september 2014
Distributör: NonStop Entertainment

Att åldras kan för vissa innebära ett fortskridande förfall med förlust av förmågor och färdigheter. Andra upplever åldrandet som en process mot större insikt. Det finns också de som plötsligt inser att de inte har förberett sig för vad åldrandet kan innebära. Författaren och regissören Philippe Claudels drama ”Innan frosten” handlar om hur en framgångsrik läkare på tröskeln till ålderdomen hanterar situationen.

Paul (Daniel Auteuil) och Lucie (Kristin Scott Thomas) är ett välbeställt par i övre medelåldern. Han snart pensionerad neurokirurg och professor. Hon, hans hustru sedan ungdomsåren, har lagt de egna ambitionerna på hyllan för att stödja sin man.  Paul går upp i sin karriär medan Lucie odlar den vackra trädgården och flirtar med Pauls vän och kollega. Parets hålls samman av borgerlig trygghet, vanor och gemensam historia. Båda är aningen uttråkade. Philippe Claudel, som också står för filmens manus, rubbar makarnas status quo när han för in den mystiska marockanskan Lou (Leila Bekhti) i handlingen.

I likhet med den franske regissören Claude Chabrol är också Philippe Claudel i två av sina hittills tre filmer intresserad av att utforska den franska borgerligheten och dess diskreta charm. Claudel registrerar skickligt hur komplicerad tillvaron kan vara också i detta samhällsskikt. Chabrols många filmer rymde ofta ett mord eller ett ”crime passionel” kring vilket handlingen spann. Claudel för också in en thrillereffekt i ”Innan frosten”, men mest som ett berättartekniskt grepp för att rama in berättelsen. Det har också lett till, att lösa trådar kopplat till det begångna brottet inte knyts ihop på ett tillfredsställande sätt.

Claudels fokus är främst inställt på Paul, perfekt gestaltad av Daniel Auteuil.  Det är också Pauls förhållande till åldrandet, den unga Lou och till de val han gjort i livet, som gör filmen intressant. Hustruns utsatta situation berör inte på djupet, trots fin rollprestation av svala Kristin Scott Thomas. Kristin Scott Thomas har för övrigt tidigare framgångsrikt samarbetat med Claudel i hans kritikerrosade film ”Jag har älskat dig så länge” (2008). Till samma nivå når tyvärr inte ”Innan frosten”.

Filmen får tre filmögon.
2014-09-02