Recension: Human Flow

En doku om en värld i kris som tappat grundläggande mänskliga värderingar
Regi: Ai Weiwei
Manus: Chin-Chin Yap, Tim Finch, Boris Cheshirkov, Ai Weiwei
Medverkande: Ai Weiwei, Isra Abboud, Hiba Abed, Rami Abu Sondos m. fl.
Filmfoto: Ai Weiwei, Murat Bey
Klippning: Niels Pagh Andersen, Martin Hoffman
Genre: Dokumentär
Längd: 140 minuter
Land och år: Tyskland, USA, 2017
Distribution: Nordisk Film
Svensk biopremiär: 1 december 2017

Ai Weiwei anses vara en av världens mest inflytelserika konstnärer. Han är respekterad för sin konst och känd som en orädd kritiker av Kina. I dagsläget lever Ai Weiwei i exil utanför sitt lands gränser. Hans konceptkonst har bland annat berört ämnen som yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och speglar ofta människors verklighet.

I sin dokumentär ”Human Flow” har Ai Weiwei kartlagt flyktingsituationen i 23 länder åren 2015 – 2016. Fokus ligger på att dokumentera vardagen på flyktingvägarna och i lägren. I första hand inte att analysera bakomliggande orsaker till flyktingkrisen. Viljan att göra filmen fick Ai Weiwei vid ett besök på Lesbos, dit många människor flytt från ett Mellanöstern i brand. Hans upplevelse på den grekiska ön ledde till ett flertal konstprojekt i USA och Europa samt denna dokumentär.

Med hjälp av ett stort filmteam och dokumenterande drönare skildrar Ai Weiwei under 140 minuter världens växande flyktingsituationen. Det handlar om de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget. 65 miljoner människor är på flykt undan krig, våld, övergrepp och naturkatastrofer. Endast någon procent av flyktingarna sägs få ett värdigt omhändertagande. Vistelserna i flyktinglägren varar ofta i decennier. Lägren blir med åren tickande bomber. Mycket står på spel om inte situationen löses.

Det är svårt att bortse från den sammantagna kraften i Ai Weiweis beskrivning av flyktingsituationen i länder som Burma, Pakistan, Turkiet, Libanon, Irak, Jemen, Jordanien, Gaza, Kenya, Grekland, Italien eller skildringen av flyktinglägren i Europa, Asien och Afrika.

Det borde heller inte gå att bortse från omfattningen av den humanitära katastrof som måste lösas; Män, kvinnor och barn i överfyllda båtar, i torftiga kalla tält, i utbombade byar och städer och på överfyllda järnvägsstationer. Flyktingar på dammiga ökenvägar och leriga stigar, korsande strida strömmar, forcerande svåra bergsområden, köande för mat, vatten och toaletter och tålmodigt väntande vid stängda gränser.

Ändå blundar vi så länge vi kan. Med Ai Weiweis egna ord speglar ”Human Flow” en värld i kris som har tappat grundläggande mänskliga värderingar. Efter att ha sett hans dokumentation av de svåra villkor som världens flyktingar lever under och där inte mycket verkar ske som förändrar situationen, är jag beredd att hålla med.

”Human Flow” blev flerfaldigt belönad på Venedigfestivalen 2017.

Jag ger fyra filmögon till ”Human Flow” och hoppas att dokumentären visas i EU-parlamentet inför nästa resultatfattiga flyktingdiskussion.
2017-11-17