Recension: Breathe

Överraskande underhållande om att leva, inte bara överleva
eye4
Regi: Andy Serkis
Manus: William Nicholson
I rollerna: Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville, Ed Speelers, Diana Rigg m. fl.
Genre: Drama, romantik, biografi
Speltid: 118 min.
Land: UK
Svensk biopremiär: 24 november 2017
Distributör: SF Studios
Överraskande underhållande om att leva, inte bara överleva

Andy Serkis (Sagan om ringen) gör sin regidebut med Breathe, den sanna berättelsen om Robin Cavendish (Andrew Garfield), som blev totalförlamad och kopplad till en andningsapparat för att kunna överleva efter att ha drabbats av polio år 1958. Tack vare hustrun Dianas (Claire Foy) obändiga tålamod, järnvilja och kärlek återfick Robin lusten att leva. Vi får följa hans säng- och rullstolsbundna men märkligt händelserika liv genom decennier. Ett liv som enligt läkarkåren skulle varit över redan efter ett par månader.

Regissören Andy Serkis tar en risk, då han lägger större delen av sitt fokus på de mest färgstarka och positiva ögonblicken i Robins liv istället för den tristess och bottenlösa förtvivlan som kan följa av att inte kunna röra sig från nacken och ner. Men till stor del fungerar det. Publiken läser mellan raderna, förstår och blir både berörd och charmad. Speciellt I scenerna med enbart Robin och Diana, då det är omöjligt att inte känna ett sug av längtan att få ta del av innerligheten som fyller filmduken.

Andrew Garfield, som har blivit allt mer känd i filmvärlden de senaste åren genom sitt medverkande i filmer som The Amazing Spider-Man 2012 och 2:an 2014 och The Social Network 2010 och som nominerades till Oscar 2017 för sin roll i Hacksaw Ridge 2016, är i Breathe mestadels begränsad till att enbart använda sitt ansikte. Detta gör han så brilliant att minsta lilla ryckning eller blick får publiken att utan tvekan förstå precis vad han tänker och känner.

Prestationen matchas väl av Claire Foy som slog igenom i Netflixs The Crown som Elizabeth I och vann Golden Globe för den rollen 2017. I Breathe porträtterar Claire Foy hustrun, vars liv tar en vändning som ingen, allra minst hon själv, kunnat förutse. Men trots att hon år efter år stannar och tar hand om sin förlamade make, framstår Diana aldrig som en uppoffrande kvinna. Hon är istället drivkraften i denna historia om att hitta nya sätt att leva istället för att bara överleva.

Breathe är en överraskande underhållande film om hopp som beskriver hur en människas sjukdom inte bara band samman en familj utan också hjälpte till att förändra och förbättra behandlingen och livskvalitén för funktionshindrade människor och deras anhöriga över hela världen.

Fyra filmögon av fem.
2017-11-18