Recension: Hitta Nemo 3D

eye eye eye eye eye

hittanemo

Land: USA
Regi: Andrew Stanton, Lee Unkrich
Genre: Animerat
Svenska röster: Leif Andrée, Ulla Skoog, Daniel Andersson, Mikael Persbrandt
Ålder: Tillåten från 7 år
Längd: 100 min
Biopremiär: 25 december 2012
Distributör: Walt Disney Pictures


Filmklassiker återupplivad på djupet i 3D.
Clownfisken Marvin bor med sin son Nemo i en anemon i det stora barriärrevet. Det trygga revet sprudlar av liv och Nemo blir gammal nog att börja skolan. En dag blir han tillfångatagen av ett par dykare från Sydney och Marvin börjar den långa kampen för att få sin son tillbaka.

Andrew Stanton och Lee Unkrich är båda screenwriters och regissörer hos Pixar Animation Studios. De har jobbat tillsammans vid flertal tillfällen bl.a. med Monsters Inc. och Toy Story 3.Hitta Nemo 3D är originalfilmen Hitta Nemo från 2003, men nu alltså utgiven i 3D-format.

Filmen är djupgående på många plan. Den är naturtrogen i sitt porträtt av underhavsvärlden och den bär ett djupare budskap om balans mellan människor och hav. Även om den är animerad, så är det lika mycket en vuxenfilm som barnfilm. 3D-formatet ger en bra verklighetsupplevelse av livet under havsytan.

Hitta Nemo är redan en klassiker och det är svårt att säga något om den som folk inte redan vet. Den svenska versionen är precis lika charmig som den amerikanska och skådespelarna ger liv åt karaktärerna med sina röster. Handlingen är fängslande och full av humoristiska inslag.

Filmen gör sig mycket bra i 3D-format. Det djupa havet blir djupare, barriärrevet känns som på riktigt och både de små och stora fiskarna går nästan att röra vid. Det blir väldigt levande och även mindre detaljer, som annars kan går obemärkta förbi, hoppar nu ut från bioduken.

Filmen får 5 filmögon för den starka handlingen med det viktiga budskapet ”värna om det levande”, det visuellt trovärdiga porträttet av livet i havet och för de härliga karaktärerna.

2012-12-18
Sanna Fodor