Recension: Himmel över Libanon

Intressant familjedrama med olika filmtekniker och om kärlek, krig och konflikter i Beirut
eye3
Originaltitel: Sous le ciel d’Alice (Under Alice Himmel)
Regi: Chloé Mazlo
Manus: Chloé Mazlo, Yacine Badday
Medverkande: Alba Rohrwacher, Isabelle Zighondi, Wajdi Mouawad, Mariah Tannoury m.fl.
Genre: Drama
Land: Frankrike
Språk: Arabiska, Franska, Italienska
Textad: Svenska
Längd: 92 min.
Åldersgräns: Ej angivet
Premiärdatum: 8 oktober 2021
Distributör: Folkets Bio

Det är 1950-tal och Alice (Alba Rohrwacher) bor i Schweiz i en stuga bland bergen med sina föräldrar och syskon. Hon går i klosterskola och lär sig bl.a. barnvård och får slutdiplom. Det här inledande avsnittet är dockanimation och tanken går först till barnfilm, men så är det inte. Alice vill söka sig bort från sin trånga, stränga livsmiljö och söker tjänst utomlands, får flera svar och väljer ett uppdrag som au pair i Beirut, Libanon. Hon kapar kontakten med sina barska föräldrar.

Vi ser Alice ankomma till Beirut och till sin värdfamilj. Med barnvagn besöker hon ett kafé och dricker turkiskt kaffe. Där sitter också astrofysikern Joseph Kamar ((Wajdi Mouawad) som tar kontakt med Alice och ljuv musik uppstår. Josephs ambition är att bygga en raket för att kunna skicka sina landsmän till rymden.

Sedan går det undan. Alice och Joseph gifter sig och får barn och familjeidyllen blomstrar, fram till 13 april 1975, då inbördeskriget bryter ut och som på sikt hotar Alice och Josephs existens. Dottern Mona ska utbilda sig till pianist, men brister ut i en frihetssång på examensprovet och får börja om. Skottlossningar och bomber skakar staden och familjen Kamars släktingar flyttar in i deras våning för skydd. Dottern Mona flyr med maken till Paris och så gör även Josephs bror med familj. Paret Kamars relation krisar i oenighet om att fly eller stanna.

Regissören och manusförfattaren Chloé Mazlo är fransk/libanesiska, född 1983 och har tidigare bl.a. gjort den animerade kortfilmen Les petits cailloux (Små stenar) 2014, som nomineradest till bästa animerade film av César Awards, France, 2015. I Himmel över Libanon blandar hon animation, green-screen, fiktiva miljöer, i studio eller exteriörer med skådespelare och resultatet blir en mycket personlig film med olika uttrycksmedel som smälter samman till en intressant, vacker berättelse om familjen Kamars tidsresa i ett dramatiskt, historiskt skede. För rollkaraktären Alice har Chloé Mazlo inspirerats av sin mormor Alice, som arbetade i Libanon som sjuksköterska på 1950 -talet och som blev förälskad både i landet och Mazios farfar.

Mazlo har förenklat scenerna med den krigiska, politiska konflikten till ett gathörn med en skiljelinje av sandsäckar, där olika karaktärer är maskerade. Fredsbevarande soldater invaderar brutalt det Kamerska hemmet. Filmfotografen Hélène Louvart gör ett gott hantverk med att blanda det olika teknikerna och miljöerna.

Alba Rohrwacher, född 1979 i Italien, gör sin Alice med elegant sprödhet, men som växer till ansvarsfull familjemor och hittar sitt temperament i rollen när familjen krisar. Hon har bl.a. vunnit filmpriser i Venice Film Festival 2014 som bästa skådespelare i Hungry Hearts för Via Castellana Bandiero 2013 och för La solitudine dei numeri primi 2010.

Wajdi Mouaward, född 1968, är libanesisk/kanadensisk författare, skådespelare och regissör, som även arbetat inom teatern med bl.a. politiska verk som hyllades for pjäsen Incendies 2003. Hans verk kretsar ofta kring familjetrauma, krig. Mouaward gör Joseph Kramer med återhållsamhet i rollen som passionerad forskare och likaså äkta make, då denne slits mellan sitt äktenskap och sitt arbete. 

Både skådespeleriet, manus och miljöer är minimalistiska i iscensättningen, som delvis kan kännas platt, avskalat och orealistiskt, men som ändå bildar en fungerande, idérik helhet till ett drama.
Tre filmögon av fem.
2021-08-25