Recension: Hereditary

Hygglig och delvis läskig rysare med bra aktörer
eye3
Regi och manus: Ari Aster
Skådespelare: Toni Colette, Milly Shapiro, Alex Wolff, Gabriel Byrne m.fl.
Genre: Skräck/drama
Speltid: 127 min.
Svensk biopremiär: 27 juli 2018
Distributör: Nordisk Film

Hereditary är Ari Asters regidebut. Han säger, att han bland annat hämtat inspiration från gamla klassiska verk som Rosemary’s baby från 1968 och Carrie från 1976. Aster ville att Hereditary skulle vara mera av en tragedi, som blir till en mardröm, istället för renodlad skräck.

Det är en spännande, psykologisk story men paranormala inslag, där mamman Annie Graham (Toni Collette) ärver ett hus efter sin bortgångne mor. Familjen anar inte vad som gömmer sig i husets mörka vrår, men börjar långsamt uppleva oförklarliga händelser runtomkring sig. Huset gömmer en mörk historia och snart börjar den idylliska fasaden att rasa.

Upplägget känns först som en traditionell thriller, med en familj som börjar se och uppleva mystiska oförklarliga ting och filmen utvecklas till en rysare. Hereditary är inget mästerverk i sin genre, men Ari Aster levererar hyfsad filmunderhållning.

Astor har noggrant byggt upp sin story med intressant scenografi och rika detaljer. Men framförallt tar han med publiken på en resa genom en komplex inre värld med olika känslostämningar och relationsdramer. Filmen är ibland påfrestande med sina psykologiskt, snåriga händelsekedjor. Men försöker tolka orsak och verkan och titeln Hereditary (arv) förklarar kanske något. Dramat har historiskt olösta generationsfrågor som manifesterar sig på olika sätt.

Jag har tidigare inte sett Toni Colette leverera en så hjärtskärande rolltolkning som i Hereditary. Det har skrivits, att kunde förtjäna en Oscar för sin insats. Och inte helt oberättigat. Den är hon som ger filmen liv och hetta.

Milly Shapiro, född 2002, är den lilla stjärnan som spelar Toni Colettes dotter, Charlie. Med sitt lågmälda, mystiska uttryck skrämmer hon mig mer än någon annan karaktär i hela filmen. Den läskigast scenen för mig är när hennes storebror Peter (Alex Wolff) snabbt försöker ta sin syster till närmaste sjukhus, eftersom hon drabbats av en allergichock. Händelsen är ett ångestladdat helvete för hela familjen Graham.

Om detta väcker intresse och frågor, så se filmen själv. Den är sevärd och du får en nervkittlande filmupplevelse.

Jag ger Hereditary tre starka filmögon av fem.
2018-07-27