Recension: Hedersgästen

Fängslande mystik, utmärkta aktörer och fantastiskt filmfoto
eye5
Regi och manus: Atom Egoyan
Skådespelare: Laysla De Oliviera, David Thewlis, Luke Wilson m.m.
Genre: Drama
Land: Kanada
Speltid: 105 min
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 29 april 2020
Distributör: TriArt Film

Jim (David Thewlis) arbetar som hälsoinspektör och spenderar dagarna med att besöka olika restauranger. En till syntes polerad men ensam man som plågas av saknaden efter sin familj. Han är sedan flera decennier änkling sedan hans fru gick bort i cancer och hans dotter Veronica (Laysla De Oliveira) sitter oskyldigt dömd i fängelse. Hon har tagit på sig straffet på grund av en annan incident som hon anser sig skyldig för. Som terapi dricker Jim rödvin och tar hand om dotterns kanin Benjamin.

Regissören Atom Egoyan står bakom hyllade verk som Next of Kin, Family Viewing, Exotica och Ljuva morgondag. Egoyan har förmågan att fånga intressanta och udda relationer och Hedersgästen är inget undantag. Det är en berättelse om en komplicerad relation mellan en far och en dotter. Filmen börjar drömskt: en blåsig höstdag, en orkester som spelar ett melankoliskt stycke på avstånd och fingrar som skapar musik på vattenglas. Långsamma åkningar och dova färger skapar stillhet och lugn. Men filmen är långt ifrån fridfull, det vibrerar under ytan.

I den första bilden på Jim fiskar han upp ett hårstrå ur maten, en procedur som tar obehagligt lång tid och som levereras med både humor och intensitet. Redan där slår en udda ton an över filmen. Jim har alltid uppmuntrat Veronicas musikintresse och den melankoliska musiken i filmen skapar en känsla av obehag och att något inte står rätt till. Förklaringen kommer i form av intima och välspelade terapisamtal som Veronica har med prästen Greg (Luke Wilson).

Bildmässigt är filmen fantastisk. Scenerna med Jim och kaninen är fängslande ömma och vackra tack vare dess enkelhet. Den vita kaninen blir som en symbol för livet.

Klippningen är skicklig och växlingen mellan dottern och pappans liv är perfekt balanserad. Fragmenten skapar mystik och väcker funderingar.

David Thewlis lyser i rollen som Jim. Han spelar lågmält, ärligt och angeläget. Den frustration han känner över Veronicas envishet puttrar under ytan men det är först på en fest där han är inbjuden som hedersgäst som det för första gången brister för Jim. ”Blood” säger han och höjer sitt rödvinsglas. Det blir en skål om blodsband.

Hedersgästen får totalt fem filmögon av fem.
2020-4-24