Recension: Grace of Monaco

eye eye eye eye
Grace

Regi: Olivier Dahan
Manus: Arash Amel
Längd: 102 min.
Land: Frankrike
Genre: Drama
Ålder: Barntillåten
Skådespelare, Nicole Kidman, Tim Roth, Paz Vega, Milo Ventimiglia, Roger Ashton-Griffiths m.fl.
Distributör: Scanbox Entertainment
Länk till IMDb

Sagolikt om filmstjärnan som får sin prins och furstedömet Monaco.
På Cannesfestivalen 1955 träffar Hollywood-stjärnan Grace Kelly fursten Rainier III av Monaco. Några månader senare var de förlovade.

Oscarsbelönade Grace Kelly (Mannen du gav mig 1954) ger upp sin lysande skådespelarkarriär för att bli furstinnan Grace of Monaco. När paret gifte sig 1956 var det århundradets mest mytomspunna bröllop. Alla Tv-kanaler och tidningar fanns på plats för att se den glamourösa filmstjärnan få sin prins.

Fursteparet fick tre barn, Caroline född 1957, Albert född 1958 samt Stephanie född 1965. Barnen upptog en stor del av hennes liv, då hon alltid valde dem i första hand. Som furstinna kom Grace främst att ägna sig åt välgörenhetsarbete inom Röda Korset. Initialt hade hon svårt att acklimatisera sig i den nya miljön och hade en ständig längtan tillbaka till vita duken. När Alfred Hitchcock dyker upp för att erbjuda henne en ny roll, så står hon inför ett svårt val.

Fursten är en upptagen man. Det pågår en infekterad politisk kris i det lilla furstedömet, skatteparadiset Monaco. En konflikt med franska presidenten Charles de Gaulle leder till att det allt mer närmar sig en fransk invasion. Problemen hopar sig då det även blir maktkamper inom familjen.

Grace of Monaco, den svala vackra stilikonen, har vi att tacka för den “prydliga damens look” med jumperset och pärlhalsband. I filmen är alla smycken äkta vara. Diamanthalsbandet i en scen är värderat till tre miljoner dollar. Filmen är en magnet för lyx- och modehus. T.ex. räknar modehuset Hermès med en kraftig försäljningsökning av “Kellyväskan”, som döptes efter Grace Kelly då hon dolt en gravid mage bakom den. En vintage Kellyväska i krokodil såldes för en halv miljon kronor nyligen. Yves Saint-Laurent, Chanel och andra exklusiva modehus skattar sig lyckliga nu när Grace Kelly än en gång blir stilikon.

Nicole Kidman 46 år, gör en fantastisk rolltolkning av Grace 32 år, sval, vacker och intelligent. Kidman har varit en av mina favoritskådespelare sedan jag såg henne i TV-serien Bangkok Hilton från 1989 och Moulin Rouge från 2001. Hon fick en Oscar 2003 för bästa kvinnliga huvudroll som Virginia Woolf i “Timmarna” från 2002.

Nuvarande fursten Albert II har tillsammans med sina två systrar Caroline och Stéphanie publicerat en kommuniké där de tar avstånd från filmen. De protesterar mot många sakfel, osanningar och förvrängningar som de anser finns i filmen. Grace of Monaco är fiktiv, men baserad på verkliga händelser i Grace Kellys liv.

1982 avlider Grace i en bilolycka utanför Monaco.  !7-åriga dottern Stéphanie var med i bilen som for av vägen ner i en ravin, men hon klarade sig utan skador. Grace avled nästa dag utan att ha återfått medvetandet.

Grace of Monaco fick äran att vara öppningsfilm på Cannesfestivalen i år, på samma plats där Grace Kelly och Rainier III träffades första gången, för 59 år sedan. 

Jag ger Grace of Monaco 4 filmögon.
2014-05-19
sovirydén1

Sovi Rydén