Recension: Farha

Gripande klaustrofobiskt drama om utsatthet och grymhet
eye4
Regi och manus: Darin J. Sallam
Medverkande: Karam Taher, Ashraf Barhom, Ali Suliman, Tala Gammoh, Sammera Asir, Majd Eid m.fl.
Genre: Drama
Ålder: från 15 år
Språk: Arabiska, engelska, hebreiska
Land: Jordanien, Saudiarabien, Sverige
Svensk biopremiär: fredag 21 oktober 2022
Distributör: Folkets Bio

1947 startade inbördeskriget mellan judiska och arabiska invånare, som resulterade en massflykt av palestinier, när israeliska styrkor kom och förstörde byar och dödade palestinska, de så kallade ”rebellerna”. Konflikten fortsätter än idag.

I Palestina 1948 sitter en grupp flickor vid en bäck. Solen lyser, flickorna skämtar och skrattar. Flickan Farha (Karam Taher) sitter vid sidan om och läser. När flickorna återvänder till byn tar Farha med sig några trädfrukter. Farha går i byns koranskola och frågar läraren varför bara pojkarna får fortsätta att läsa vidare. Inget svar. Farha frågar sin far (Ashraf Barhom) om att få studera i staden. Hennes planer är att utbilda sig till lärare och därefter öppna skola i byn för flickor. Fadern är borgmästare och har möjlighet att skicka henne till stadens skolor, men menar att hon först bör stanna i byn och gifta sig där.  När Farha och väninna Farida (Tala Gammoh) senare sitter på gungor samtalar berättar Farha om sina planer. Så avbryts deras dialog av skottsalvor och de rusar hem.

Bybor försöker fly och Farhas släktingar har bil och vill ta med Farha, men hon hoppar av för att stanna hos sin far. Han låser in Farha i deras matkällare och hon får därifrån uppleva krigets fasor genom sprickor i väggen. Bland annat tar en familj sin tillflykt i Farhas bostad, där kvinnan föder ett barn. Men de måste genast gömma sig för förföljarna. När de israeliska förbanden bryter sig in blir Farha vittne till en massaker. Hennes försök att bryta sig ut misslyckas, men hon hittar senare en lösning i källaren.

Filmen är en klaustrofobisk thriller, där Farha hjälplöst tvingas se krigets fasor. Israeliska soldater anlägger bränder för att röka ut byns invånare. Det hon ser förändrar henne livssyn. Karam Taher debuterar som filmaktör i huvudrollen som Farha och gör det med imponerande inlevelse och övertygelse. Under hennes tid i källaren brådmognar Farha från tonåring till kvinna och livet blir aldrig mera detsamma. Kanske blir krig och övergrepp genom ett barn upplevelser särskilt skräckfyllt efter de är så sårbara och maktlösa. De är ytterst plågsamt att se hur orättvisor kan slå mot oskyldiga, när de drabbas av ockupanters råhet och känslokyla.

Regissören Darin J Sallam, född 1987, är en jordansk regissör och manusförfattare. Hon är utbildad på Red Sea Institute for Cinematic Arts och hennes kortfilmer har visats på filmfestivaler runtom i världen. Hon är även en av grundarna av Ammanbaserade produktionsbolaget TaleBox. Farha är hennes långfilmsdebut och är en samproduktion mellan Talebox, Jordanien och Laika Film och Television, Sverige. Filmen har fått utvecklingsstöd av Malmö Arab Film Festival och var invigningsfilm på Arab Women Film Days som ägde rum 1-3 oktober i Helsingborg och 3-4 oktober i Malmö. Filmen har också fått produktionsstöd av Svenska Filminstitutet och även visats på Göteborgs Filmfestival

Farha är vald till Jordaniens bidrag till Oscars 2023.
Filmen får fyra starka filmögon av fem.
2022-10-14