Recension: Emperor

eye eye eye
emperor
Tommy Lee Jones och Matthew Fox i Emperor.  

Regi: Peter Webber
Manus: Vera Blasi, David Klass som bygger på Shiro Okamotos bok från 2012.
Speltid: 105 min.
Genre: Drama
Skådespelare: Matthew Fox, Colin Moy, Tommy Lee Jones m.fl.
Biopremiär: 6 september 2013
Distributör: Walt Disney Studios
Länk till Imdb

Dramatisk men actionfattig efterkrigsskildring om kärlek och traditioner.
Emperor tar sin början när röken efter de amerikanska bombningarna av Japan knappt hade lagt sig över Tokyo. Den unge japanexperten Bonner Fellers (Matthew Fox) får uppdraget att utreda hur stor den japanska kejsarens inblandning varit i kriget. I ryggen har han General Douglas MacArthur (Tommy Lee Jones) som i sin tur har påtryckningar från Vita Huset och som vill ha de skyldiga åtalade snabbare än någon hinner stava ”Pearl Harbor”.

I takt med att utredningen sakta men säkert reder ut det nät av politiker, militära ledare och hov som omger kejsaren, får vi följa Fellers personliga resa. Filmen skildrar den djupa relation och respekt han hyser för de japanska sederna, landets anrika historia och inte minst Aya – den japanska kvinna som stulit hans hjärta många år tidigare.

Peter Webber står för regin och det märks hur han ansträngt sig för att förmedla Fellers slitningar mellan sitt arbete och den personliga romantiska agendan. En fantastisk detalj i Emperor är hur kejsaren porträtteras. Seden är att inte vidröra kejsaren eller möta hans blick. Som tittare får man verkligen känslan för den stora mystiken kring kejsaren. Kameravinklar och ljussättning är satta så, att kameran kan ta in traditionerna runt kejsaren.

Emperor är en film även om det osynliga, de saker vi inte kan se som respekt, hängivenhet och vänskap. Mina tankar går osökt in på de miljoner nyanser av grått som finns i både krig och kärlek. Öst möter väst i denna dramatiska men actionfattiga efterkrigsskildring för att tillsammans enas om en dyrköpt fred.

Filmen får tre filmögon i betyg.

2013-09-03
AlexandraAlgerydh
Alexandra Algerydh