Recension: Don´t Look Up

Adam McKays’s mörka drama har även humor, värme som berikar det
eye4
Regi: Adam McKay
Manus: Adam McKay, David Sirota
Medverkande: Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Rob Morgan m. fl.
Genre: Komedi, drama, Sci-Fi
Originalspråk: Engelska
Speltid: 137 min.
Svensk biopremiär: fredag 10 december 2021
Netflix: fredag 24 december 2021

Regissören Adam McKay, född 1968, har skrivit manus till och även producerat en mängd fenomenala, framgångsrika Hollywood filmer och TV-serier. Han vann en Oscar 2016 för bästa manus till The Big Short, 2015, och därutöver vunnit eller nominerats till ett 100-tal andra filmpriser.

Don´t Look Up är en satirisk komedi, som handlar om två okända astronomer och deras kamp för att försöka varna mänskligheten för att en komet är på väg mot jorden. De bemötts med tvivel och vissa gör även narr av deras påstående, tills det är för sent. Jämförelser kan göras med olika fenomen vi drabbats av som pandemier eller tragedier som vållats mänskligheter för att man inte tagit experters och forskares upptäcker och varningar på allvar. Så Don´t Look Up är en skildring av tidlösa samhällsfenomen där förödande förnekelser ofta föregår mänskliga katastrofer.

Jag blev positivt överraskad över att filmens trailer som aviserade en seriös, dramatisk handlingen också rymmer humor som publiken svarade med flera skratt. Det kändes befriande och förtog inte allvaret i filmens dramatiska förlopp. Filmen är begåvad med en stjärnspäckad rollista som bland andra Leonardo Dicaprio, Meryl Streep, Jonah Hill, Jennifer Lawrence samt Cate Blanchett som alla bäddar för en given filmsuccé.

Adam McKay lyckas att mästerligt blanda filmens mörka, dramatiska innehåll, men ljusare komiska situationer och dialoger och vill samtidigt ge ett budskap om att i tid ta vara på och värdesätta människor och företeelser som berikar våra liv. Det är en klart sevärd film som får fyra starka filmögon av fem.