Recension: Dogman

eye4
Regi: Matteo Garrone
Manus: Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso m.fl.
Genre: Drama, thriller
Skådespelare: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Sciano m.fl.
Längd: 102 min.
Originalspråk: italienska
Svensk biopremiär: 15 februari 2019
Distributör: Nonstop Entertainment

Dogman, ett italienskt drama regisserat av Matteo Garrone, en av Italiens mest kända regissörer blev förra året utsedd till Italiens Oscarkandidat i kategorin bästa film på främmande språk. Tyvärr lyckades filmen inte nå ända fram till årets shortlist. Det är dock inget hinder för att gå och se på filmen.

Marcello, filmens huvudperson, spelad av Marcello Fonte vann vid filmfestivalen i Cannes 2018 priset för bästa manliga skådespelare. Chihuahuan Joy tilldelades dessutom Palm Dog Award, ett fristående pris för bästa skådespelarinsats av en hund. Filmen nominerades också till Palme d´Or.  Dessutom har filmen tilldelats fler andra priser, bl.a. European Art Award 2018 för bästa skådespelare till Marcello Fonte m.fl.

Marcello driver en hundsalong med dålig lönsamhet och dras in i den kriminella världen. Hans kumpan Simoncino, spelad av Edoardo Pesce, är starkt beroende av kokain. Simoncino, som är traktens brutala tjuv gör allt för att få tag i pengar till sitt missbruk. Han utsätter Marcello för aggressiva utbrott och hot så att han utför kriminella tjänster åt honom. Den snälle och beskedlige Marcello gör allt för att och lugna och hjälpa Simoncino, samtidigt som han strävar efter att vara en del av traktens ”gäng” och som samlas till middag på den lokala tavernan. Marcello är en i många stycken tragisk figur med sina sorgliga ögon och ett leende som är ansträngt och samtidigt sympatiskt. Det viktigaste i hans liv är hundarna och hans dotter.

Dogman är inspirerad av en sann historia om Pietro De Negri, ”The Dog Keeper”, en hundälskande man och missbrukare vars levebröd var att ta hand om traktens hundar. Den sanna historien är grymmare än den som visas i filmen. Här har Garrone utelämnat de mest chockerande händelserna från verkligheten. Man kan säga, att filmen kanske inte är för någon med svagt hjärta. Både foto och scenografi är bländande fint och bara det en anledning att se filmen. Inspelad i en före detta numera utslagen turistort med en öde strandpromenad. De tomma närliggande lägenhetshusen och den rostiga lekplatsen ger en perfekt inramning till Garrons dystra saga om brott och droger i ett kriminellt samhälle.

Slutet i detta thrillerliknande drama är en uppvisning i regi av högsta klass med våldsam och brutalitet som avslutning. Den som ser filmen får räkna med att bli obehagligt överraskad.

Dogman får fyra vackra hundögon av fem filmögon.
2019-01-21