Recension: Chelas arv

Ett gediget, fängslande relationsdrama med färgstarka karaktärer
eye4
Originaltitel: Las herederas
Regi och manus: Marcelo Martinessi
Skådespelare: Ana Brun, Margarita Irun, Ana Ivanova m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 95 min.
Originalspråk: Spanska
Land: Paraguay
Ålder: Barntillåten
Svensk biopremiär: 1 februari 2019
Distributör: Edge Entertainment

Regissören Marcelo Martinessi jobbar i sitt regiarbete med starka känslor mellan kvinnor i olika relationer. Han utforskar sexualitet, åldrande, och samhällsklass. Relationerna är intima liksom deras samtal och möten i olika skeenden i filmen. Närbilderna och miljön formar scener som du lätt ”ramlar” in i. Ekot mot golvet när de går i det egna huset, de mörka rummen, det dekadenta fängelset och en skrangliga mercedes är några av de scener som man särskilt kommer ihåg.

I filmen följer vi Chela (Ana Brun) och hur hennes liv gestaltas. Hennes vardag är inrutad och hon arbetar med sin konst och de flesta dagar är sig lika. Hon lever i ett långt förhållande med Chiquita (Margarita Irun), den mest utåtriktade av de båda. Chiquita är förhållandets motor, som instruerar pigan, sköter ekonomin och ser till att Chela har det bra, så hon får ägna sig åt måleriet. Men en dag får de ett samtal. Chiquita har åkt fast för bedrägeri och åker i fängelse. Nu står den blyga Chela ensam och får succesivt sälja delar av husets inredning för att klara ekonomin.

Men hennes granne Pituca (María Martins), en äldre kvinna med en vass tunga som är lika imponerande som hennes pärlor, tar kontakt och insisterar på att Chela kör henne till sitt veckovisa kortspel. Körningen ger lite inkomst till Chela och stärker hennes självförtroende. Hon får också möjlighet att bli vän med andra kvinnor och möter den unga Angy (Ana Ivanova), en frigjord och bisexuell kvinna. Chela förälskar sig, men har svårt att visa det.

Det är tre kvinnor som är i fokus och alla har på sitt sätt starka karaktärer. Filmens huvudrollsinnehavare, Chela, spelas briljant och mycket övertygande av Ana Brun. Hon har förmåga att visa känslor utan ord eller häftiga rörelser samtidigt som hon är en tålmodig och lite världsfrånvänd kvinna. För sin rollprestation vann hon en Silverbjörn för bästa skådespelare i den 68:e Berlin Internationella filmfestivalen 2018). Ana Brun har en bakgrund inom teatervärlden i Paraguay.

Chiquita (Margarita Irun) spelar en tuff, men enkel, framåt och kedjerökande kvinna. Hon gör en både charmig och intensiv rollprestation. Angy (Ana Ivanova) – spelar den unga förföriska och utmanande kvinnan. Hennes karaktär är slingrig och inbjudande och klarar fint balansen mellan att lyssna och kunna väcka Chelas åtrå.

Författaren-regissören Marcelo Martinessi arbetar i denna prisbelönta film med känsliga uttryck och skildrar effektivt kvinnors hierarki och deras relationer. Han blandar det med traditionellt skvaller som förekomma mellan kvinnor.

Marcelo Martinessi vann priset för Bästa film vid Athens Internationella Filmfestival 2018. Filmen fick också Alfred Bauer-priset för en film som erbjuder nya perspektiv vid Berlins Internationella filmfestival 2018 och även FIPRESCI-priset för bästa film. Chelas arv har erhållit över 30 festivalpriser under 2018.

Fotografen Luis Armando Arteaga använder både mörker och bleka färgnyanser i sitt bilduttryck av Chelas värld. Ett mörker som förstärker Chelas och Chiquitas allt mer dystra liv. Musiken är vald med omsorg, som förstärker och förfinar dramats bildsekvenser.

Chelas Arv är ett fängslande relationsdrama i färgstarka miljöer. Marcelo Martinessi har förmågan att med utmärkt precision framställa intimitet och intensitet i handlingens skiftande stämningar och känslolägen.

Chelas Arv får fyra filmögon av fem.
2019-01-18