Redan efter öppningsscenen av gatulivet i Paris med suggestiv musik blir man fångad filmens atmosfär och känslolägen.
Bruno driver ett hem för svårt autistiska unga som annars skulle vårdas som sjuka på slutna institutioner. Bruno, eminent spelad av Vincent Cassel, och hans anställda erbjuder i stället ungdomarna en annan tillåtande och kreativ tillvaro.
Personalen på hemmet är också ungdomar som av olika anledningar kommit snett i tillvaron och behöver träna sig i att ta ansvar för andra och kunna utvecklas i det. För deras träning ansvarar Malik (Reda Kateb). Malik och Bruno driver verksamheten med olika ansvarsområden och med en gemensam ambition och glöd att göra skillnad för de autistiska ungdomarna. De bemöts med kärlek och omtanke och ges möjlighet att utvecklas på sina egna villkor.
Bruno är outtröttlig och upp när han möter utmaningar. Han finns alltid tillgänglig för personalen och för de autistiska. Han har ständig kontakt med deras familjer och även de institutioner som vill ha en plats på hemmet för sina funktionshindrade. Hemmet drivs annars utan tillstånd från de sociala myndigheterna.
Malik kräver mera av ungdomarna som arbetar på hemmet och som han utbildar. Han är tydlig med sitt raka och starka engagemang och får de arbetande ungdomarna att tränas i omhändertagande och ansvar. Vi följer hur deras utbildning ger resultat i mötet med de autistiska unga.
De ovanliga är en fängslande och gripande film och som också ger insikt om särskild vård av autistiska och deras behov. Man fascineras av intresset och inlevelsen hos de personer som viger sitt liv åt att ta hand om dessa svårt autistiska barn.
Filmen är en hyllning till Stéphane Benhamou, grundaren av Le Silence des Justes, och Daoud Tatou, direktör på Le Relais IDF i vars anda Bruno respektive Malik lever och verkar, genom att gestalta dess idéer i sina verksamheter.
Vincent Cassel imponerar i sin roll som den engagerade eldsjälen Bruno Haroche. Reda Kalib övertygar som den charmige och bestämde Malik. Tillsammans med den autistiske Benjamin Lesieur (Joseph) och de övriga autistiska skådespelarna framhålls dramats tydliga budskap, nämligen vikten av att personer med funktionshinder ska bli sedda av samhället och få den vård och omsorg som kan ge dem möjlighet till utveckling och respekt för sina personligheter.
De ovanliga är verklighetsbaserad och regisserad av Olivier Nakache och Éric Toledano, som också regisserat den berömda filmen En oväntad vänskap från 2011. De ovanliga är också en personlig film för Toledano som har en familjemedlem med autism.
Filmen utsågs till The Last Screening film vid 2019 Cannes Film Festival och där den också hade sin världspremiär.
De ovanliga får fyra av fem filmögon för sin verklighetstrogna och engagerade skildring av att leva med svår autism.
2020-01-28