Recension: Dark Places

Spännande morddrama som berör
eye4
Regi: Gilles Paquet-Brenner
Manus: Gillian Flynn (boken) Gilles Paquet-Brenner (filmmanus)
Skådespelare: Charlize Theron, Nicholas Hoult, Christina Hendricks, Sterling Jerins, Tye Sheridan, Chloë Grace Moretz m.fl
Genre: Thriller, skräck, mysterium.
Åldersgräns: Från 15 år
Land: USA
Speltid: 113 min
Svensk biopremiär: 14 augusti 2015
Distributör: SF Film

Här kastas man snabbt in i ett mörkt drama utan tendens till något som helst ljus. Allt är nattsvart, hemskt och väldigt, väldigt spännande.

Sjuårige Libby Day (Sterling Jerins) överlever inbrottet, där hon blir vittne till mord på sin mamma och sina två systrar. Hennes bror döms till livstids fängelse för det brutala trippelmordet. 25 år senare hittar en grupp true crime-entusiaster en vuxen Libby Day (Charlize Theron) och de erbjuder henne en välbehövlig slant i utbyte mot att hon går igenom händelseförloppet igen. Men nya minnesbilder gör henne tveksam till sitt eget agerande som vittne, när hon nu ska ta reda på vad som egentligen hände.

Filmen är baserad på boken med samma namn, skriven av Gillian Flynne. Hon har också skrivit bästsäljaren Gone Girl som även den blev film (2014) med regi av David Fincher och med Ben Affleck och Rosamund Pike i huvudrollerna.

Charlize Theron född 1975, är en sydafrikansk skådespelerska och producent, verksam i USA. Hon är känd för sina tidigare rollprestationer i bl.a. Snow White 2012, Prometheus 2012, Mad Max 2015 och i Monster 2004 som gav en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Hon är mycket trovärdig och fantastiskt bra i sin roll som den vuxna Libby Day. Charlize Theron har själv erfarenhet av ett brutalt familjemord, då hon som 15-åring var försvarets huvudvittne (1991), när hennes mamma sköt ihjäl hennes pappa.

Filmen tar oss växelvis mellan nutid och tiden kring mordnatten, 1985. Det är riktigt spännande och det är bra skådespeleri över lag, även om grundbulten i filmen är Charlize Theron. Storyn är trovärdig och övertygande.

Jag ger Dark Places fyra filmögon av fem.
2015-08-12