Recension: Corolianus

eye  eye eye eye

Coriolanus

Regi: Ralph Fiennes
Speltid: 122 min.
Filmkategori: Drama
Land: Storbritannien
Premiär: 13 januari 2012 USA och 10 november 2011 (Stockholms Int. Film Festival)
DVD premiär: april 2012
Från ålder: 15 år
Distributör: Noble Entertainment

Teatralt och våldsamt Shakespearedrama i lysande filmversion.
Coriolanus (Ralph Fiennes) slår med militärt våld ned folkets uppror när dessa demonstrerar mot förtryck och svält i Rom. Coriolanus blir först hjälte, men förvisas sedan från staden av senaten för sina övergrepp. Han lierar sig då med sin tidigare fiende Tullus Aufidius (Gerard Butler) och de tågar tillsammans mot Rom för att förstöra staden. Coriolanus mor, fru och son vädjar om fred och försoning och när han då ger med sig, mördas han av Tullus Aufidius.

Shakespeardramer kan mycket väl sättas upp i nutida miljö, eftersom innehållet är tidlöst. Här följer filmmanus dramats originaltext. Det högstämda talet kolliderar något med den moderna utstyrseln, men man dras snabbt med i de våldsamma intrigerna och berörs starkt av de djupt mänskliga konflikterna mellan makt och kärlek. Krigsscenerna är realistiska och blodiga. Det är spännande och utgången oviss för de oinvigda.

Ralph Fiennes både regisserar och spelar titelrollen och lyckas utmärkt med båda. Med sig har han stjärnteam både framför och bakom kameran. Filmfotot av Barry Ackroyd är lysande. Det är både vackert och pampigt. Dekor och kostym är intill fulländning för sammanhanget. 74-åriga Vanessa Redgrave gestaltar Coriolanus´mor, Volumnia, kraftfullt och övertygande. Gerard Butler gör upprorsledaren med stark utstrålning och realism. Övrig casting är också mycket bra.

Iscensättningen för tanken till Natos insatser i Balkankriget. Militära ledare bär amerikanska uniformer och inspelningsmiljöerna är från trakterna kring Belgrad och Serbien.

Det blir fyra filmögon för mästerlig regi, strålande skådespeleri och genial iscensättning.

111101
Jan-Eje Ferling