Recension: Cold Pursuit 

Pampiga scenerier, maffiga, blodiga fighter och Liam Neeson i högform
eye3
Regi: Hans Petter Moland
Manus: Frank Baldwin, Kim Fupz Aakeson, baserat på filmen Kraftidioten från 2014.
I rollerna: Liam Neeson, Julia Jones, Tome Bateman, Tom Jackson, Laura Dern, Emmy Rossum m.fl.
Genre: Drama, thriller
Språk: Engelska
Land: Storbritannien
Åder: från 15 år
Speltid: 118 min.
Svensk biopremiär: 8 februari 2019
Svensk distributör: SF Studios

Naturen är hänförande vacker, ljuvlig, och samtidigt massiv och storslagen, bara som den kan bli när filmatiseringen utspelas i en liten stad i Klippiga bergen. Det är snö, väldigt mycket snö, som bara en imponerande plogbil klarar av.

En pappa, Nels Coxman, spelad av Liam Neeson, tillika stadens snöplogsförare, blir hedrad och utsedd till årets invånare i staden. Samtidigt blir hans son oskyldigt mördad på grund av kompisens inblandning i knarkaffärer. Där startar pappans hämndlystna jakt på de knarklangare han tror mördat sonen. Familjen rasar samman, hustrun lämnar honom och han blir ensam i sin strävan på upprättelse.

Orsaken till mordet är knarkaffärer som går långt tillbaka i tiden mellan två rivaliserade gäng, vita och indianer. Ett mord på fel person skapar en massaker som inte liknar något annat. Allt finns med för att bli så blodigt som möjligt. Det är på gränsen till teatraliskt!

Liam Neeson gör nästan aldrig en dålig roll, inte denna gång heller, när han spelar den kallhamrade och hårda pappan till den mördade sonen. Förutom huvudpersonen är det några fler coola typer som imponerar. Indianhövdingen White Bull (Tom Jackson) – hur ball kan man bli? Sonen till den ”smarte” knarkkungen – han är klok, kolugn och insiktsfull, redan en flygfärdig skådespelare. Knarkkungens exfru Aya (Julia Jones) – hur snygg och rapp i käften får man vara? Och förstås den stilige, smarta och maniske knarkkungen Trevor ”Viking” Calcote spelad av Tom Bateman. Hans maniska läggning går inte att missförstå och underhållande, även om det är en film med mord högst upp på listan.

Om du gillar mycket blod och maffiga naturscener samt att se den stenhårde Nels Coxman (Liam Neeson) in action ska du inte missa Cold Pursuit. Ett extra tack till dem som stått för kostym och make-up! Filmen är för övrigt en remake av den norska filmen “Order of Disappearance” – Kraftjäveln på svenska, som kom år 2014. Även den regisserad av Hans-Petter Moland med Stellan Skarsgård i huvudrollen.

Cold Pursuit får tre filmögon av fem.
2019-02-06