Recension: Bohemian Rhapsody

En stjärna föds, dör och strålar igen
eye5
Även som: Bohemian Rhapsody: La historia de Freddie Mercury
Regi: Bryan Singer
Manus: Anthony McCarten, Peter Morgan
Meverkande: Rami Malek, Lucy Boynton, Joseph Mazzello, Mike Myers, Ben Hardy m.fl.
Genre: Biografi, drama, musik
Speltid: 134 min.
Land: UK, USA
Språk: engelska
Svensk biopremiär: 31 oktober 2018
Distributör: 20th Century Fox

Filmen Bohemian Rhapsody är en biopic och en tribut till bandet Queen, deras musik och deras fantastiske frontsångare Freddie Mercury (Rami Malek). Filmen fokuserar främst på bandet Queens födelse och dess explosiva framgång, när Freddie Mercury gav bandet en svindlande växkraft och kreativitet med sin nyskapade musik och sina poetiska och kraftfulla sångtexter. Freddie Mercury gjorde stor succé med sin teatrala och storvulna scenkoreografi och hans förmåga att låta publiken blir aktivt delaktiga i de spektakulära konserterna världen över. Bohemian Rhapsody var en 6 minuters unik låt, som skrevs av Freddie Mercury, och som ingår i gruppen Queens studioalbum “A Night at the Opera” från 1975 med bland annat en operadel och en hårdrockssektion.

Freddie Mercury föddes 5 september 1946 som Farrokh Bulsara i sultatet of Zanzibar, numera Tanzania. Hans familj praktiserade zoroastriska religionen. Fadern var konservativ och låst i sina föreställningar, som kanske också sporrade Mercury till frigörelse. Freddie fick diplom i konst och grafisk design på Eailing Art College i London, när familjen rotat sig där.

Freddie träffade en flicka i en secondhand affär, Mary Austin (Lucy Boynton), som blev en kärleksaffär, men när hans homosexuella läggning blev tydligare var hon ändå kvar som vän tills hans död. Av Freddys älskare var Paul Prenter (Allen Leech) hans första mera fasta gayrelation och sedan servitören Jim Hutton (Aaron McCusker) som fanns vid Freddys sida tills han dog i AIDS 1991, 45 år gammal.

Rami Malek är nära nog porträttlik som Freddie Mercury och förmedlar den utstrålning, sarkasm och charm och även det trots, som förebilden tydligen hade. Malek övertygar som Freddie Mercury i hans sceniska kroppsspråk, men gestaltar också hans sårbarhet, ensamhet och utanförskap och smärta när sjukdom tar över. Regissören Bryan Singer ger liv och trovärdighet åt aktörerna till bandet Queen och dess frontman Freddy Mercury genom Rami Malek, och håller dem stadigt kvar i sina välspelade rollporträtt.

Vi får glimtar av Freddies glamorösa liv i fabulösa hem, limousiner och bland hängivna fans. Vi ser också korta inslag, när Freddie söker sig till gayclubs, men filmen skonar oss från yviga scener av sexuella utsvävningar och drogpartyn.

Manus av Anthony McCarten och Peter Morgan är mycket bra med korta, slagfärdiga repliker. Dialogerna är kryddade med den makabra humor som Freddie bjöd på med sina vassa och ironiska kommentarer.

Filmen avslutas med den fantastiska storslagna Live Aide-konserten 1985 för svältande i Etiopien som uppfördes på Wembley Stadium med en rad framföranden av Queens musikaliska succéer som ger en kraftfull och hissnande musikupplevelse.

Sammantaget är Bohemian Rhapsody en solid, underhållande, rolig, dramatisk och gripande film att ge sig hän till och inspireras av. Om inte ett mästerverk, så en skickligt utformad biopic om en genuin, talangfull, legendarisk sångare och låtskrivare, Freddie Mercury i bandet Queens, förmodligen en av de bästa musikrockarna man någonsin sett.

Fem filmögon av fem.
2018-10-26