Recension: Before I Wake

Vacker, välspelad och fängslande, annorlunda story, som berör, men tappar lite fotfästet i sina fantasier
Regi: Mike Flanagan
Manus: Mike Flanagan, Jeff Howard
I rollerna: Kate Bosworth, Thomas Jane, Jacob Tremblay m. fl.
Genre: Drama, fantasi, skräck
Land: USA
Biopremiär: USA 31 July, 2016, Sverige oklart, men sänds på Netflix
Distributör USA: Relativity Media International: Netflix

Before I Wake (Innan jag vaknar) handlar om den söte, 8-årige pojken Cody (Jacob Tremblay), som flyttat mellan olika fosterföräldrar, tills han kommer till paret Jessie (Kate Bosworth) och Mark (Thomas Jane), som förlorat sin son genom drunkning. Cody är rädd för att somna och äter koffeintabletter i smyg, eftersom hans drömmar manifesterar sig i verkligheten. Jessie och Mark får först fantastiska upplevelser genom Codys drömmar. Deras vardagsrum fylls med vackra fjärilar och de får visioner av sin döde son Shawn. Men upplevelserna vänds sedan till mardrömmar och de börjar söka sanningen om Codys drömvärld och hans historia.

Mike Flanagan föddes 1978 och gjorde som barn kortfilmer med VHS. Efter examen från Towson University debuterade han 2000 med Makebelieve, som följdes av Still Life (2001), som prisbelönades. År 2005 begav sig Flanagan in i skräckgenren med Oculus-filmerna (2006/2013) som var en början på en skräckantologi. 2010 skrev och regisserade han den applåderade skräckfilmen Absentia som filmades i Flanagans lägenhet. Efter Before I Wake (2016) gjorde han 2016 Hush genom Netflix och därefter Stephen Kings Gerald’s Game (2017).

Before I Wake är en stark filmupplevelse. Skräckinslagen finns där, men överskuggas alltmer av en psykologisk resa till ett barns undermedvetna och hur händelser tolkats av barnet. Men det är en fantasithriller, utan vetenskapliga aspekter, ändå mycket intressant och gripande. Barn i filmer berör en alltid och när de far illa blir man förtvivlad. Mike Flanagan håller en i spänning genom filmen, som minst sagt både överraskar och berör en känslomässigt, även om det märkliga slutet känns överdrivet och lämnar en del frågor efter sig.

Om en film ska bedömas utifrån dess förmåga att fängsla och underhålla sin publik, och även förföra med sina vackra bilder och rörande story, så är Before I Wake en bra film. Skräckfilmsfans blir kanske lite besvikna och förväntningar på logiska slutsatser infrias först delvis, men blir sedan orimliga, som fiktion tillåter.

Det blir fyra filmögon av fem för sitt vackra filmfoto av Michael Fimognari, sin fina skådespelare och sin, minst sagt, säregna berättelse som berör och förför.
2017-05-06