Recension: Avalon

eye eye eye eye   

avalon

Regi: Axel Petersén
Land: Sverige
Längd: 79 min.
Filmkategori: Drama
Premiär: 24 februari 2012
Distribution: Nordisk Film AB

Välgjort om svek och omoral.
Sextioplusaren Janne (Johannes Brost) ska öppna nattklubben Avalon i Båstad under tennisveckan. Han är festfixaren, som suttit med fotboja, men vill göra nystart med kompisen Klas (Peter Carlberg) och systern Jackie (Léonore Ekstrand). En olycka hotar ödelägga hela projektet och måste mörkas. Men då måste skrupler och samvete naggas rejält i kanten.

Johannes Brost är utmärkt i huvudrollen och gestaltar den slitne festprissen Janne på pricken. Axel Peterséns regidebut och filmmanus imponerar, likaså Peter Carlberg som den trasige, halvskumme Klas. Filmen har en egen karaktär. Filmmakarna verkar ha struntat i att publikfria och snegla på kassaintäkter, utan skapat ett filmdrama på egna villkor. Tempot är generöst. Händelser får ta tid. Manus av regissören har sparsam dialog. I stället får kroppar och miljöer berätta och det är lysande gjort.

Det är en obehaglig film utan hjältar och happy end. Verkligheten får ta över drömfabrikens jargonger. Dramat låter den mörka människosynen spränga den glassiga ytan. Pengar och drifter dikterar villkoren. Peterséns sätt att skildra mentaliteten i den spekulativa krogbranschen i kändissvängen tror jag är på kornet.

Fyra filmögon för en utmärkt regi, en briljant Johannes Brost, ett bra manus och en skicklig klippning.

120216
Jan-Eje Ferling