Recension: Al Weiwei: Never Sorry

eye eye eye eye   

AiWeiwei_21

Regi och manus: Alison Klaymen
Kategori: Dokumentär
Land: USA/Kina
Längd: 91 min.
Premiär: 7 augusti 2012
Distribution: Nonstop Entertainment
Länk: Imdb

Kraftfull dok om en genial, men plågad konstnär
Ai Weiwei är Kinas mest internationellt kände konstnär och landets främste, inhemske kritiker. Han använder sig sin konst, sin aktivism och sociala medier för att protestera mot ofrihet och förföljelse i Kina. När andra konstnärer brottas med sina inre demoner, provocerar Ai Weiwei Kinas censur med sina jättelika installationer, utställningar och foton.

Polisen i Kina har brutit sig in i Ai Weiwei´s hem och nästan slagit ihjäl honom. Hans hemsida stängdes ned av myndigheterna 2009. Ändå var Ai Weiwei idégivare till den stora sportarenen, Fågelboet, för OS i Peking. Ai Weiwei medger att statens censur ger honom bränsle till hans konst.

När myndigheterna mörkade dödstalet vid den stora jordbävningen i Kina, rester Ai Weiwei runt med sitt team och intervjuade många av offrens familjer. Man beräknar att 70 000 omkom i katastrofen, varav 5 000 elever pga. dåligt byggda skolhus. Ai Weiwei gjorde konst av namnlistorna på de döda studenterna. Teamledaren för Ai Weiwei´s projektet blev dömd till fem års fängelse.

I New York ställde Ai Weiwei ut sitt konstverk med 100 miljoner solrosfrön i porslin, som handmålats av 1 600 kineser. Föremålen representerar Kina folk, som alla är individer, med rätt till att leva i frihet och kunna uttrycka sina speciella förmågor.

Det finns något kejsarlikt över Ai Weiwei, en pompös Buddha, och som har blivit personkult. Men hans konstnärlighet och enorma skaparkraft kan inte ens Kinas ledare förneka. Man river ändå hans nybyggda studio med bulldozers och sätter honom i husarrest under 81 dagar. När han kommer ut från fångenskapen, är han påtagligt märkt och vägrar att låta sig intervjuas av media. Kina lade på honom en skatteskuld på 2,4 MUSD.

Ai Weiwei hustru stödde honom troget under nära tjugo år, tills han plötsligt gjorde en ung flicka med barn. Sonen är “a treasure” för Ai Weiwei, men medger också att tillkomsten var oplanerad och kanske inte helt korrekt handlat mot sin familj.

Alison Klayman har gjort ett detaljerat porträtt av en begåvad och skarpsinnig konstnär, som också är Kinas med övertygande offentlige person, Men hon ger även en nyanserad bild av dagens Kina, som är kluvet i sin strävan efter att bli en modern, framgångsrik stat och rädslan att förlora makt och kontroll över sina invånare.

Fyra starka filmögon för en viktig och fascinerande dokumentär om en spännande, modig och talangfull kines, som blivit globalt beundrad för sitt engagemang för politisk och konstnärlig frihet.

120608
Jan-Eje Ferling