Recension: 2 dagar i New York

eye eye eye

2dagariNY

Regi och manus: Julie Delpy
Längd: 91 min.
Filmkategori: Romantisk komedi
Land: USA
Premiär: 21 september 2012
Distribution: Nonstop Entertainment
Länk till Imdb

Dråplig familjekomedi med många sidospår.
Filmen är en uppföljare till 2 dagar i Paris. Marion (Julie Delpy) bor nu i New York med sina två barn och sin nye pojkvän Mingus (Chris Rock), som är en populär radiovärd. Två dagar före Marions fotoutställning, får de besök av hennes franska familj, som kommer med både kärlek och stort kaos.

Julie Delpy har kallats den nya och kvinnliga Woody Allen. Hon är kreativ och briljerar här med både huvudroll, regi och manus. Filmen är tjattrig med en ström av festliga profiler och situationer. Det är också filmens svaghet, att den inte håller fokus. Visst är det kul när Julie säljer sin själ för att finansiera sin fotoutställning. Men den långa monologen om hur hon tvingas rota i köparens kalsonger för att få tillbaka sin anima blir tröttsam.

Castingen är muntert gjord. Karaktärerna är roliga, men som släktingar alltför aparta. Det är färgglatt med olikheter, men här mera cirkus än familjeskildring. Chris Rock, som Marions pojkvän Mingus, är en charmig aktör, men deras kärlek övertygar inte. Julie Delpy tar över nästan alla scener. Hon är vacker, men egentligen inte så karismatisk. Övriga figurer borde fått mera plats.

Filmen är lite för lång. Alla sidospår räcker inte för att hålla intresset hela vägen. Manus är fullt med anspelningar på sex och kulturkrockar, mest sex. Och det är kul, eftersom både fransmän och amerikanare gör det gärna, men talar inte om det. På pressvisningen var det tyst, utom två damer med länkar till distributören, som försökte höja stämningen med krystade skratt, även på inandningen.

Jag undrar ofta hur finansiärer planerar och väljer sina filmprojekt. Kontakter är avgörande, det har jag förstått som filmmakare. Men affärer måste ändå betala sig på sikt. Redan 2011 kom filmen på DVD. Själv hyr jag aldrig DVD, men bor intill landets största filmbutik och där är packat fredagar och helgkvällar. Detta plus kommersiella filmkanalar verkar ekonomiskt rädda alla filmprojekt.

Filmen ger underhållning för vuxna, men mera fniss och leenden än stora flabb, vad man nu vill ha. Duktiga Julie Delpy har en diger meritlista som aktris och vilar inte på lagrarna. Snart kommer hon med sin nya komedi Les passages.

Det blir tre filmögon för en rolig familjefars, ett kul och gränslöst manus och för paraden av festliga figurer.
120614
FerlingJanEje2

Jan-Eje Ferling