Recension: Weiner

En dokumentär om en havererande valkampanj och en snabbkäftad demokrat som inget lär av misstagen
eye3
Regi: Josh Kriegman, Elyse Steinberg
Manus: Josh Kriegman Elyse Steinberg, Eli B. Despres
Foto: Josh Kriegman
Klippning: Eli B. Despres
Medverkande: Anthony Weiner, Huma Abedin, Stephen Colbert, Barbara Morgan, Camille Joseph m.fl.
Genre: Dokumentär
Längd: 96 minuter
Land och år: USA 2016
Svensk biopremiär: 21 oktober 2016
Distribution: Nonstop Entertainment

Om man undrar hur årets amerikanska presidentval har kunnat utvecklas till en show bör man se dokumentären ”Weiner”. Den belönades med stora jurypriset i dokumentärklassen under Sundancefestivalen 2016. Filmen handlar om Anthony Weiners valkampanj till borgmästare i New York 2013.

”Weiner” får betraktaren att fundera över vilka politiker amerikanerna vill ha och vilka avvikelser från politikernormen väljarna accepterar. Dokumentären framkallar också tankar kring vad en politikerhustru kan behöva genomlida i offentlighetens ljus. Den väcker även förundran över mediernas, den tredje statsmaktens, avgörande roll för en valkampanj.

Anthony Weiner är en snabbkäftad, framgångsrik demokrat med stridbar framtoning som 2011 tvingas lämna kongressen. Det visar sig att han har skickat sexistiska bilder till flera kvinnor via sociala medier. Men Weiner vill ha en andra chans. Två år senare kandiderar han igen, nu till borgmästare i New York. Bredvid honom står hustrun Huma Abedin. Hennes utsatta roll som politikerhustru under makens valkampanj är svår att bevittna. Möjligen är den dyrköpta erfarenheten användbar i ledningen för Hillary Clintons presidentkampanj, där hon nu sitter.

När Josh Kriegmans och Elyse Steinbergs dokumentär tar sin början startar Anthony Weiner klättringen mot en ny politisk plattform med kameran vid sin sida. Kameran följer kampanjstabens diskussioner vid köksbordet och är med i sonens barnkammare under föräldrarnas diskussioner. Den registrerar hur Weiner mellan framträdanden slukar snabbmat, diskuterar media-strategi och analyserar sig själv och sitt beteende. Till en början går allt på räls och siffrorna pekar uppåt. Då hinner Weiners dåliga omdöme ifatt honom. Denna gång i form av en av media orkestrerad, publicitetshungrig, ung kvinna från Las Vegas-

Någon har sagt att det privata är politiskt. Dokumentären visar generöst privatpersonen Anthony Weiner med fel och brister men berättar mycket lite om politikern och hans ambitioner. Misstaget i denna avslöjande dokumentär är att sexskandalen tillåts överskugga allt. Mediernas roll och exploatering av situationen kunde gott ha getts ett större utrymme.

Den slutsats som kan dras av Weiners öde är att amerikanska väljare saknar förtroende för politiker som är inblandade i sexskandaler. Vilken bäring detta konstaterande har på kommande presidentval är svårtippat.

Jag ger ”Weiner” tre starka filmögon av fem för en aktuell och sevärd dokumentär.
2016-10-15