Recension: Weathering with You

Animerad film om verklighet, magi och vänskap som trollbinder
eye3
Originaltitel: Tenki no Ko
Genre: Fantasi/drama
Manus och regi: Makoto Shinkai
Medverkande: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri m.fl.
Längd: 111 min.
Produktion: år 2019
Land: Japan
Språk: japanska
Svensk biopremiär: 21 februari 2020
Distributör: TriArt Film

Makoto Shinkais ”Weathering With You” handlar om dagens oförutsägbara och extrema väderklimat, om att kärlek som kan övervinna allt och hur man vinner vänner för livet, detta i en animerad film med exakthet om verklighet och magi, som berör och trollbinder.

Den 16-­ åriga studenten Hodaka har rymt hemifrån för att flytta till Tokyo. Där tillbringar han dagarna i ensamhet under det att regnet oavbrutet öser ner. En dag får han jobb på ett magasin som skriver om övernaturliga händelser. Han får slita hårt för sin låga lön, men också följa med på intervjuer. En dag träffar Hodaka en ung och föräldralös tjej som heter Hina. Hon besitter en särskild förmåga, att skapa klarblå himmel med solsken, till Tokyobornas stora lycka.

Hodaka, Hina och Hinas lillebror får tillsammans uppleva många äventyr under det att de kämpar för att försörja sig. Men verkligheten hinner ifatt dem. Hodaka och Hina saknar sina familjer. Myndigheterna är efter dem och de flyr genom Tokyos gator och gränder.

”Wethearing with you” innehåller många scener som skapar medkänsla för de tre barnen. Under en flykt tar de in på ett lyxhotell. Kostnaden betalas av pengarna de fått genom solflickan Hinas övernaturliga kraft. På hotellet hoppar de i den breda dubbelsängen, badar jacuzzi och sjunger karaoke! I en hisnande, underhållande och spännande scen flyr de på motorcykeln genom Tokyo.

Makoto Shinkais film är ett fartfyllt äventyr med många härliga och skarpa karaktärer som Hina med sin charmiga och coola personlighet som står i kontrast till Hadakos blyga och förlägna gestalt.

Redaktören och den ensamstående pappan, som har svårt att ta sig fram i livet, är en annan figur som hela tiden kämpar med sig själv, men slutligen när rätt. Han är en karaktär som flera kan känna igen sig i.

Makoto Shinkai slog igenom stort med sin femte film, den hyllade världssuccé ”Your Name” från 2016 som spelade in 10 miljarder yen bara i Japan, MSEK 882. Han har beskrivits som en stor stjärna inom filmanimering. ”Weathering with You” kan bli hans nästa storfilm och får tre filmögon av fem.
2020-02-16