Recension: Tom of Finland

Ett intressant porträtt av en gay, framgångsrik konstnär med ikonstatus vars talang hjälpte honom och många andra att bejaka sin natur
eye4
Regi: Dome Karukoski
Manus: Noam Andrews, Aleksi Bardy, Mark Alton Brown, Dome Karuksoski m.fl.
I rollerna: Jakob Oftebro, Werner Daehn, Jessica Grabowsky, Jimmy Shaw, Pekka Strang, Lauri Tilkanen m.fl.
Genre: Drama, biografi
Speltid: 115 min.
Land: Finland
Svensk biopremiär: 3 mars 2017
Distributör: NonStop Entertainment

”Tom of Finland” står som pseudonym för den finländske konstnären Touko Laaksonen 1920–1991, som blev känd för sina maskulina, homoerotiska teckningar och har kallats “den mest inflytelserika skaparen av homosexuella pornografiska bilder”, skriver kulturhistorikern Joseph W. Slade. Bilderna är starkt stiliserade och föreställer unga, atletiska, stereotypt tecknade män med överdrivna anatomiska proportioner, inte minst könsorganen. De leende männen utstrålar sensualitet och befinner sig oftast i sexuella möten med varandra klädda i tajta läderplagg eller åtsittande byxor och t-shirts eller inget alls. Touko Valio Laaksonen levererade ca 3500 illustrationer under fyra decennier och bilderna blev snabbt populära i USA men har även fått internationell spridning.

Touko Laaksonen var officer under andra världskriget och blev dekorerad, men kom hem traumatiserad av sina skakande upplevelser. I filmen ”Tom of Finland” spelas han utmärkt av Pekka Strang, som också är konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors. Livet i Finland blev även i fredstid smärtsamt för Touko med förföljelse av homosexuella och många tvingades in i äktenskap som falska trygghetszoner. Homosexualitet blev avkriminaliserad 1971 i Finland, men förblev ändå inte socialt accepterad under många år. Touko flydde in i sitt tecknande av vällustiga, snygga män, som lever ut sina sexuella böjelser.

Touko bodde hos sin sympatiska syster Kaija (Jessica Grabowsky) som tog hand om honom, men hade ringa förståelse för hans konstverk. En ung gay och dansare Veli, kallad Nipa (Larui Tilkanen), blev inneboende hos dem och både systern och Touko hoppades på intima relation med hyresgästen. Touko vann och deras fina vänskap varade under många år tills Nipa dog i lungcancer, mitt under att Toukos karriär tog fart.

Även om Touko entydigt fördömde nazismen, så hade han en smak för ”Wehrmacht Soldaten” i stövlar. Han reste också till Berlin för att roa sig och blev gripen av polis efter att han tagit kontakt med en man på en toalett. Han vädjade om hjälp till en finländsk kapten, som var hans överordnad under kriget, också gay, men som först inte ville kännas vid honom. Han ordnade dock sedan att Touko fick lämna landet.

Det har varit och är fortfarande delade meningar om ”Tom of Finlands konst”. Att Touko var en skicklig tecknare och konstnär är entydigt, men han blev anklagade för att ha delvis påverkat spridningen av AIDS med sina bilder av ”lösaktiga män”. Men i gaykretsar vann Touko snabbt popularitet och hans figurer blev ”stilikoner” med homosexuella uniformerade män eller lädermän i ”MC-klubbar utan motorcyklar”.

Ett inslag i filmen är en tam kanin, som rymt och ”sluppit ut garderoben för han var kåt och ville bli fri”, vilket blev en symbol för män, som ansåg att Toukos bilder hjälpt dem att bejaka sin sexualitet och våga ”komma ut”.

Filmen är berörande, därför att den handlar om en ung man, som mött olika svårigheter, när man ville bejaka och leva ut sin sexuella läggning, men också hur han vann konstnärlig framgång, fick vänner och stöd för sin talang och sin person. Som drama är den en i raden om homosexuella personer och hur deras natur försvårat eller berikat deras liv. Skillnaden är att Touko spred sina välgjorda teckningar, som även för honom var drömbilder, fantasier, men som hjälpte honom till frigörelse och öppnade dörrar till framgång och konstnärlig status och blev förebild i gaykretsar. 2017 är det första året som Finland tillåter samkönade äktenskap med den nya könsneutrala äktenskapslagen.

Fyra filmögon för sitt budskap och en trea för sin filmiska kvalité.
2016-01-30