Recension: Tills solen går upp

Ett drömlikt relationsdrama med även trevlig familjefilm
eye3
Regi och manus: Peter Dallen
Medverkande: Per Andersson, Filip Berg, Peter Dalle, Andrea Gauffin, Vanna Rosenberg, Mikael Persbrandt m.fl.
Genre: komedi, drama
Ålder: från 7 år
Speltid: 98 min.
Svensk biopremiär: 25 december 2021
Svensk distributör: Nordisk Film

Filmens första scen äger rum i ett antikvariat där Peder (Michael Persbrandt) tittar i en mycket gammal bok om drömmar skriven på ett ovanligt språk som ingen kan tyda,  en dyrgrip. Han vandrar ut tomhänt till ett julpyntat Stockholm, där han stöter på en gammal kärlek från förr Hanna (Vanna Rosenberg). De skils åt och Hanna går hem till sin make som spelas av Peter Dalle och Peder till sin maka spelad av Helen Sjöholm.

På julafton får Peder till sin överraskning drömboken i julklapp av sin fru. Nu gäller det bara att hitta någon som kan översätta boken.  Hanna, som är bokförläggare, tipsar honom om kvinna (som tagen ur Harry Potter) som hjälper honom med detta.

Peder kan inte glömma Hanna och de träffas igen över en lunch. Han berättar att man kan färdas in i drömmarnas värld samtidigt och träffas där. Man kommer överens om att pröva detta samma natt och kommer överens om att blunda samtidigt. Hokus pokus, så befinner de sig på ett antal olika paradisplatser och utövar säker otrohet!

Efter tag börjar drömmarnagöra sig påminda i deras verkliga förhållande och samvetet börjar gnaga. De båda levde i bra förhållande och innan denna flykt till drömmarnas värld började.

Filmen är småmysig och julkänslan finns där. Premiären skulle ha varit julen 2020 men blev uppskjuten av kända skäl. Peter Dalle påpekar dock, att det inte är någon julfilm utan handlar om relationer.

Trevlig familjefilm och får tre filmögon av fem av mig.
2021.12.25