Recension: The Stone Roses: Made of Stone

eye eye eye
sthesonet

Regi: Shane Meadows
Speltid: 97 minuter
Land: Storbritannien
Medverkande: Shane Meadows, Ian Brown, Mani, John Squire, Reni.
Genre: Dokumentär
Svensk biopremiär: 6 september 2013
Distributör: Nonstop Entertainment
Länk till Imdb

Intressant, snyggt men ofärdigt.
Shane Meadows, som gjorde den suveräna filmen This is England från 2006 och efterföljande TV-serien Spinoffs från 1986 har nu gjort en film om det brittiska rockbandet The Stone Roses. Bandet bestämmer sig för att göra comeback efter flera års frånvaro. The Stone Roses är främmande för mig, så filmen blir min introduktion av bandet.

I den första halvan av filmen varvar Meadows svartvita bilder på bandet som repar med andra arkivbilder i färg. Halvvägs igenom filmen kastar han om greppet. Bandet ger sig ut på en turné, som ska avslutas med en stor konsert. Shane Meadows film är uppenbarligen ett kärleksbrev till bandet vilket både hjälper och stjälper filmen. Han ger en hyfsad bakgrund till bandet för den oinvigde och medlemmarna i bandet agerar själva berättarröster till arkivbilderna.

Men under turnén uppstår problem inom bandet. Meadows förklarar, att han inte vill stöta sig med gruppen, som han beundrar. Han väljer att avbryta sitt planerade porträtt av bandet för att i stället berätta om hur gruppen splittrades. Filmen skildrar sedan en av bandets konserter, som är fantastisk och storslagen och får en att tappa hakan.

Meadows går inte in på djupet i vad som orsakar problemen inom bandet och framför allt inte frågan om trummisen Reni, som inte verkar gilla uppmärksamhet. Detta gör, att filmen känns ofärdig. Jag känner inte riktigt att jag har fått lära känna bandet, men kan däremot säga att filmen introducerat mig till deras underbara musik.

Det bästa i filmen är, när vi får se vuxna män skolka från jobbet för att få biljetter till en gratiskonsert och jag kan svära på att skådespelaren Salma Hayek skymtar förbi vid ett tillfälle.

Filmen får tre filmögon.
2013-09-04
Viking

Viking “Lille John” Almquist