Recension: The Shape Of Water

Ett fantasifullt, vackert filmdrama om passion och existens
Regi: Guillermo del Toro
Manus: Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
I rollerna: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon m. fl.
Genre: Äventyr, drama, fantasi
Land: USA
Speltid: 119 min.
Svensk biopremiär: 12 januari 2018
Distributör: Twentieth Century Fox

The Shape Of Water är en gripande historia om kärlek, tillhörighet och förlust. Den stumma kvinnan Elisa (Sally Hawkins) lever ett metodiskt liv med tydliga rutiner. Varje dag ser likadan ut och relationerna i hennes omgivning tycks inte ändras mycket. Hon är den vänliga stumma kvinnan hemma, på jobbet och med sina grannar. Endast en övernaturlig varelse kan få henne att förstå, att hon är så mycket mer än vad hon tror.

I det drömska berättandet av filmen knyter man lätt an till karaktärerna i deras längtar efter passion, rättvisa och gemenskap.

Regissören Guillermo del Toro står också bakom filmerna Hellboy (2004, 2008), Crimson Peak (2015) och Pans Labyrinth (2006), som han nominerades till Guldpalmen i Cannes för 2006 och som vann tre Oscars 2007. Han har en gedigen förmåga att föra samman lika många handlingar som karaktärer i en film, och ändå få den sammanhängande. Man kan säga att The Shape Of Water handlar om kampen att frita en sjöjungfru, eller om jakten efter känslan av tillhörighet, eller hur kraften i villkorslös kärlek kan få en att känna sig hel, och alla beskrivningar skulle vara korrekta. Trots de olika aspekterna och sidohistorierna vävs det skickligt ihop till en väl fungerande helhet och följer en röd tråd, något som kanske få andra regissörer skulle kunna lyckas med lika konstfärdigt.

Skådespelet är lika poetiskt som manus med excentriska tolkningar utan att någon aktör spelar över. Huvudrollsinnehavaren Sally Hawkins som bl. a. varit med i Godzilla (2014) och Blue Jasmin (2013) och Maudie 2017 gör sin livs roll som den stumma och blyga Elisa Esposito. Michael Shannon, som tidigare spelat i bl. a. Man of Steel (2013) och 99 Homes (2014) gör här den onda Strickland som om rollen vore skriven för honom.

Det är särskilt värt att nämna den stämningsfulla ljussättningen och iscensättningen som skapar en ihållande mystik och som framhäver berättandet. Det starka, vackra bildspråket gör filmen övertygande och tilltalande.

Filmen kan ses mera ytligt, som en fantasifull berättelse om kärleken mellan en handikappad kvinna och en sjöjungfru, eller så ser man de djupare lagren som finns där. Med det syftar jag bl.a. på hur Elisa finner sig själv i kärleken eller på hur hennes granne Giles (Richard Jenkins) inte bara flörtar med en konditor, utan även kampas med motgångarna han möter som homosexuell.

The Shape of Water är ett underhållande, fantasifullt filmdrama och visuellt tilltalande. Men filmen öppnar också för djupare aspekter om vår existens och våra olika, sammansatta behov och drifter. Jag ser gärna ser om filmen och kan varmt rekommendera den för mina vänner.

The Shape Of Water får fyra av fem filmögon.
2017-11-03