Recension: The Post

En spännande hyllning till pressfriheten
eye4

Regi: Steven Spielberg
Manus: Liz Hannah, Josh Singer
I rollern: Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson, Alison Brie, Matthew Rhys, Bradley Whitford, Bruce Greenwood m. fl.
Genre: Drama, biografi
Land: USA
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 26 januari 2018
Distributör: Nordisk Film

The Post utspelar sig 1971 i Washington D.C och baserar sig på den sanna berättelsen om när New York Times, Washington Post och många andra av nationens tidningar tog ställning för yttrandefriheten genom att publicera hemligstämplat regeringsmaterial som visade hur regeringen i åratal hade vilsefört allmänheten. Man visste att kriget i Vietnam inte gick att vinna, men fortsatte trots det att skicka soldater ut på slagfältet. Filmen handlar om hur Nixon-regimen försökte tvinga tidningarna att avstå från publicering.

Tom Hanks spelar Ben Bradlee, den burduse men drivne verkställande redaktören för Washington Post som med hjälp av en läcka, Daniel Ellsberg (Matthew Rhys) och reportern Ben Bagdikian (Bob Odenkirk) får tillgång till den hemligstämplade rapporten. Tillsammans försöker de övertala tidningens ägare Kathrine Graham (Meryl Streep) att, trots hot om åtal, publicera materialet. Osäkerheten av att inte bli tagen på allvar som landets första kvinnliga tidningsutgivare samt rädslan att förändra sitt bekväma liv och riskera att förlora både karriär och frihet gestaltar Meryl Streep med bravur.

The Post är förvånansvärt spännande för en film som man redan vet hur den slutar. Både Meryl Streep och Tom Hanks är övertygande i sina respektive roller även om dialogerna dem emellan ibland är lite klichéartade och långsamma. Det är istället den trovärdiga skildringen av det pulserande redaktionsarbetet som skapar spänningen. Ringande telefoner, reportrar som springer i korridorerna och hetsiga dialoger mellan Breaking Bad aktörerna Bob Odenkirk och Jesse Pelmons får filmen att osa av intensitet.

Det här är en viktig film. Vi behöver bli påminda om att vara rädda om tryckfriheten. För även om historien utspelar sig på 70-talet, så känns den tyvärr skrämmande aktuell även idag.

The Post är bland annat nominerad till sex Golden Globes 2018 för Bästa film, Bästa Regi, Bästa manus, Bästa manlig och kvinnlig skådespelare och Bästa iscensättning.

Filmen är inte i samma klass som ”Alla presidenters män” 1976, men nära nog för att få fyra ögon av fem.
2018-01-19