Recension: The Nightingale

Brutalt, magstarkt och gripande drama
eye3
Regi och manus: Jennifer Kent
Medverkande: Aisling Franciosi, Sam Claflin, Baykali Ganambarr m.fl.
Genre: Äventyr, drama, thriller
Speltid: 136 min
Originalspråk: Engelska 
Biopremiär: 29 november 2019 
Distributör: NonStop Entertainment

The Nightingale handlar om Clare (Aisling Franciosi), en ung irländsk kvinnlig fånge som ger sig ut på jakt efter en brittisk officerare genom Tasmaniens vildmark för att hämnas på honom för det brutala övergrepp han utsatt hennes familj för. På vägen möter hon Billy (Baykali Ganambarr) och de två formar snabbt en oväntad vänskap samt allians där de tillsammans kämpar mot sina förtryckare. Filmens drama beskriver Clares flykt från verkligheten för henne. Till sist tvingas hon att konfrontera sin förövare för att ta tillbaka sin makt över sig själv.

The Nightingale är regissören Jennifer Kents andra filmprojekt (tidigare känd för The Babadook 2014. Filmen The Nightingale hade premiär på Venice International Film Festival 2018 där Jennifer Kent vann Special Jury Prize och Baykali Ganambarr vann Marcello Mastroianni Award som bästa unge skådespelare. Filmen nominerades där också till Golden Lion för bästa film och har även blivit en publiksuccé.

The Nightingale sparar ingenting till fantasin. Det vi får se är brutala scener som känns som tortyr att ta sig igenom. Det ger en känsla av att Kent vill att publiken ska känna med i händelserna på plats. Det är stundtals psykiskt påfrestande med mardrömmar och syner som plågar huvudrollsinnehavaren och är inte särskilt njutbart att se, men oerhört viktig för att förstå historiens förtryck mot kvinnor. Filmen griper tag i en emotionellt och känslan av den finns kvar långt efter man lämnat biosalongen.

Tre starka filmögon av fem.
2019-11-29