Recension: The Kindergarten Teacher

Spännande, engagerande drama i bra regi
Regi: Sara Colangelo
Manus: Sara Colangelo, Nadav Lapid
I rollerna: Maggie Gyllenhall, Gael García Bernal, Ato Blankson-Wood m.fl.
Genre: Drama
Speltid: 96 min.
Svensk biopremiär: 25 januari 2018
Distributör: Nordisk Film

Filmen är ett psykologiskt drama baserad på den israeliska filmen med samma namn från 2014 och utspelar sig i nutid, mestadels i skolmiljö men även hemma hos förskolelärarens Lisa Spinellis familj.

Den 40-åriga förskoleläraren Lisa Spinelli (Maggie Gyllenhaal) lever ett helt vanligt inrutat familjeliv med sin make och sina två tonårsbarn. På sin fritid medverkar hon i en poesikurs i vilken hon presterar ytterst mediokert. På jobbet flyter allt på som vanligt, tills en dag då den 5-årige Jimmy börjar recitera poesi på ett transliknande sätt. Lisa blir helt förstummad och tar kontakt med hans familj som inte verkar se hans storhet. Hon börjar skriva ner hans dikter och utvecklar en sorts besatthet av pojken vilket eskalerar.

Sammanfattningsvis är filmen väldigt obehaglig, spännande och medryckande. Lisa beter sig på ett sätt som är allt annat än politiskt korrekt, då hennes engagemang för pojken går över gränsen för hennes yrkesroll. Jimmy (Parker Sevak) känns läskigt mycket inne i sin egen värld och man kan inte riktigt få grepp om vad som rör sig i hans huvud vilket skapar hög trovärdighet. Regissören Sara Colanelo mottog pris för bästa regi på Sundance filmfestival 2018 där den också hade världspremiär. I oktober lanseras den på Netflix i USA och Kanada.

Filmen får fyra filmögon av fem.
2018-12-21