Recension: The Ice Road

En bedrövlig, förutsägbar film fylld av klichéer och uselt skådespeleri
Regi och manus: Jonathan Hensleigh
Medverkande: Liam Neeson, Laurence Fishburne, Amber Midthunder, Marcus Thomas m.fl.
Genre: Actionthriller
Ålder: från 15 år
Speltid: 109 min.
Svensk biopremiär: 30 juli 2021
Distribution: Scanbox Entertainment

En diamantgruva i Kanada kollapsar och åtta gruvarbetare dödas och ytterligare tjugosex blir instängda i ett litet utrymme där syret snabbt minskar. Det krävs en tung och otymplig borrutrustning för att rädda dem och enda möjliga transportvägen är med långtradare. För att hinna i tid tvingas man dessutom använda milslånga och för säsongen avstängda isvägar. Den pensionerade långtradarchauffören Jim Goldenrod (Lawrence Fishburne) accepterar uppdraget som chaufför på en av de tre långtradarna och får i uppgift att hitta de övriga i teamet. Jims tidigare anställda Tantoo (Amber Midthunder), en ung och kaxig kvinna, har personliga skäl till att leverera utrustningen i tid; hennes bror är en av de instängda i gruvan. Mike McCann (Liam Neeson) anmäler sig och sin bror, mekanikern Gurty (Marcus Thomas) som frivilliga. Gurty är krigsveteran och lider av både PTS och afasi men Mike tar hand om sin bror, trots att det gör det svårt att behålla jobbet. Den utlovade ersättningen för det riskfyllda uppdraget skulle göra det möjligt för dem att köpa en egen lastbil. Med sig på resan får de även kontrollanten Tom Varnay (Benjamin Walker) från gruvbolaget. Samtidigt i gruvan blir det mer och mer tydligt att olyckan kanske hade kunnat undvikits.

The Ice Road aspirerar redan från första stund att vara en hårdkokt actionfilm med svulstig musik och upptrissad stämning. Det är med andra ord inga små penseldrag som målar upp historien, utan författaren/regissören Jonathan Hensleigh (Jumanji 2017, Armageddon 1998, Die Hard- Hämningslöst 1995) tar fram rollern direkt och målar ett jämtjockt lager med illa vald färg. Att prata om någon dramaturgisk kurva är det inte tal om. Tyvärr skapar det en bedrövlig film som är tröttsamt ospännande, fylld med klichéer och upprepningar och som dessutom är 100 % förutsägbar. Till råga på allt är specialeffekterna så usla att man undrar om filmen legat i en byrålåda sedan tidigt 80-tal och bara hjälpligt putsats upp innan premiären. Ordet kalkonrulle passerar mitt huvud mer än en gång.

Liam Neesons, som är en fantastisk skådespelare med enorm erfarenhet och bredd (Schindlers list 1993, Love Actually 2003, Taken 2008) och som kunnat rädda upp en och annan dålig actionfilm de senaste åren, är så onyanserad och går fullständigt på autopilot, att man undrar om han ens läst manuset innan han skrev på kontraktet. Laurence Fishburne är inte mycket bättre, men han har ändå anständigheten att dö efter mindre än halva filmen. Inte ens dödsscenerna är berörande eller har vett att låta handlingen stanna upp. Nej, snabbt vidare bara till nästa scen med mer dålig action.

Om filmen varit baserad på verkliga händelser skulle den fortfarande vara undermålig men eventuellt haft ett visst existentiellt berättigande. Nu rekommenderar jag ingen att se den. I USA gick filmen direkt till streamingtjänsten Netflix, varför vi i Sverige väljer att visa den på biograferna mitt i sommaren är för mig en gåta. Tycker man ändå, trots denna recension, att konceptet tunga lastbilar och isvägar verkar vara lite kittlande, rekommenderar jag att plöja alla 11 säsongerna av reality-serien Ice Road Truckers (2007-2017). Det kommer upplevas som kortare än att se filmen som är utdragen till nästan 2 plågsamma timmar.

Jag citerar anonym recensent på IMDB: “I would rather fall through the ice than watch this again.”

The Ice Road får ett svagt öga av fem möjliga.
2021-07-30