Recension: Saving Mr. Banks

eye eye eye
Savingmrbanks
Tom Hanks som Walt Disney i Saving Mr Banks.

Regi: John Lee Hancock
Manus. Kelly Marcel, Sue Smith
Skådespelare: Emma Thompson, Tom Hanks, Annie Rose Buckley, Colin Farrell m. fl.
Genre: Biografi, dramakomedi
Land: USA
Speltid: 125 min.
Ålder: från 7 år
Svensk biopremiär: 14 mars 2014
Svensk distributör: Walt Disney Pictures
Länk till IMDb

Underhållande biografiskt drama.
I 20 år försökte Walt Disney förgäves köpa rättigheterna till Mary Poppins, hans barns favoritbok om en Nanny med magiska krafter, skriven av P.L. Travers. Men när böckerna slutar sälja och P. L. Travers, spelad av Emma Thompson, inte längre kan leva på royalties, så börjar hon överväga Disneys erbjudande. Motvilligt reser hon till Los Angeles och blir, som hon förväntat sig, helt förfärad över Disneys planer på att göra en gullig musikalfilm av hennes älskade verk. Hon har åsikter om allt och vägrar rätt och slätt att sälja rättigheterna innan hon är nöjd. Nu får Walt Disney och hans team en tuff utmaning i att övertala henne.

Det blir kulturkrock mellan den stela engelska damen med skinn på näsan och den jovialiske Walt, som han vill bli kallad. Men det är något som Travers absolut inte kan nedlåta sig. Hon fortsätter att titulera honom Mr. Disney, vilket i sin tur gör Walt rasande, och så fortsätter det. Tom Hanks lyckas gestalta Disney med glimten i ögat, men där man ändå anar den kyliga affärsmannen bakom fasaden.

Filmen berättas med många tillbakablickar från Travers barndom i Australien, där inspirationen till karaktärerna kommer ifrån. Colin Farrel är utmärkt som förebilden till Mr. Banks, en omtänksam pappa som vantrivs i sin yrkesroll som bankman. Mr. Banks har svårt att finna mening med sin vardag och söker tröst i dagdrömmar och alkohol.

Sanningen bakom Mary Poppins är sorgligare än man kan tro och kontrasteras på ett behövligt sätt med det minst sagt komiska försök till samarbete mellan Travers och det frustrerade teamet på Disney Studios. Saving Mr. Banks bjuder också på flera sångnummer från filmen Mary Poppins och som framförs på piano av Sherman bröderna, spelade av B. J. Novak och Jason Schwartzman.

Men de många och långa tillbakablickarna förstör tempot i filmen och drar ner betyget. Publiken behöver inte övermatas med sentimentala återblickar för att övertygas om Travers reaktioner och hennes inre kamp. Det framgår redan av Emma Thompsons skickliga gestaltning av P. J. Travers.

Att Mary Poppins handlar om att rädda Mr. Banks är något som överbevisas genom hela Saving Mr. Banks. Det är i själva verket inte är någon nyhet för de som sett Mary Poppins. Det är först när Mary Poppins lyckas mjuka upp den stele bankmannen som hon seglar vidare på sitt paraply bland molnen.

Trots det, är det ett drama berättat med humor och värme och har en djupare innebörd om att försonas med sitt förflutna. Sevärd film speciellt för alla Mary Poppins fans och som aldrig fick en uppföljare. Filmen Mary Poppins är baserad på den första boken i en serie om åtta. Men Travers ogillade filmen och vägrade godkänna flera filmer, som bygger på hennes böcker om Mary Poppins.

Saving Mr. Banks får tre filmögon av fem.
2014-03-10

Melinda-10-4

Melinda Fedreus