Recension: Rush

eye eye eye eye

rush
Daniel Br
ühl och Chris Hemsworth i Rush

Regi: Ron Howard
Manus: Peter Morgan
Skådespelare: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara, Natalie Dormer m.fl.
Genre: Action, biografi, drama
Speltid: 123 min
Språk: Engelska, tyska, italienska, franska
Land: USA, Tyskland, England
Ålder: från 15 år
Biopremiär: 4 oktober 2013
Distributör: Noble Entertainment
Länk till Imdb

Skickligt visuellt hantverk med underbar retrokänsla.
Rush berättar historien om de två ärkerivalerna James Hunt (Chris Hemsworth) och Niki Lauda (Daniel Brühl) med diametralt olika personligheter. Hunt, en karismatisk playboy som lever för att köra fort och våghalsigt på dagtid och festa på nätterna. Lauda, en rationell perfektionist som kalkylerar risker och lever utan utsvävningar. På racingbanan utmanar de varandra och sporras till att pressa sig långt förbi sina begränsningar. Dragkampen utspelas under Formel 1s guldålder och bjuder tittarna på en tidsresa till sjuttiotalet.

Ron Howard har en lång karriärmässig resa bakom sig. Han började som skådespelare, men tog klokt nog klivet in bakom kameran och har som regissör levererat i stort sett enbart succéer (A Beautiful Mind 2001, Da Vinci-koden 2006, Angels & Demons 2009 m.fl.). Med Rush gör han det igen.

Filmen lyckas fängsla även en som är fullkomligt ointresserad av bilsport. Inte för karaktärernas rivaliserande dynamik eller för spänningsmomenten under de många olika tävlingarna. Inte ens för huvudpersonernas stålviljor att pressa sig omänskligt hårt för att nå sina mål. Nej, filmen fängslar och underhåller stort främst tack vare att Ron Howard bortom all tvivel visar att han är en oerhört skicklig visuell berättare! Det är mustigt, snyggt och fantastiskt vältajmat. Lägg till en minutiöst detaljrik sjuttiotalskänsla. En fest för ögat helt enkelt.

För övrigt är det en tillgång, att vara helt ovetande om historien, hur den utspelar sig och hur det går, när man sätter sig framför bioduken. Mycket nöje!

Filmen får fyra välförtjänta filmögon.

20131010

Sten Schramm