Recension: Ready or Not

Sommarskräckis med rysligheter och en del humor
eye3
Regi: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Manus: Guy Busick, Ryan Murphy
I rollerna: Samara Weaving, Adam Brody, Mark O’Brian m.fl.
Genre: Skräck, mystik, thriller
Speltid: 95 min.
Svensk biopremiär: 23 augusti 2019
Distributör: 20th Century Fox

Grace (Samara Weaving) tror sig ha funnit den perfekta killen, Alex Le Domas (Mark O’Brien), som hon nu ska gifta sig med. Alex tillhör en extremt rik familj Le Domas, vilket för Grace är grädden på moset. De ska vigas på familjens pampiga herrgård i en till synes perfekt, romantisk ceremoni. Grace är förväntansfull och blir förvånad när Alex föreslår att de ska rymma ifrån alltihop. Men Grace är förblindad av både Alex och Le Domas-klanens lyxiga livsstil. Hon tvekar inte ens, när hon efter bröllopet får veta, att hon måste delta i en lek, som är en tvingande familjetradition för nya medlemmar. Grace ska dra ett kort och spela det spela som kortet kräver.

Det kort som hon absolut inte bör dra är ”Hide & Seek” (Kurragömma) men det är just vad som sker. När Grace springer iväg och letar gömställe, beväpnar sig La Domasfamiljen med knivar, yxor, armborst och pilbåge. Leken ska pågå till gryningen, om Grace överlever så länge. Svärfadern säger, ”hon kommer aldrig bli en av oss”. Svaret han får är ”Naturligtvis inte, hon har en själ”. Så börjar den fasansfulla jaken på bruden, som snart inser, att hon är en spelpjäs i en dödlig lek. Antingen går hon under eller också gör Le Domasklanen det. Så lyder förbannelsen som släktpatriarken Le Blair en gång bestämt.

Graces nya svärfar Tony Le Domas (Henry Czernay) och svärmor Becky (Andie MacDowell) deltar i jaken, liksom Alex´s mor Becky (Andie MacDowell. Svärfadern Tony Le Domas uppskattar inte Grace och ser henne mera som en utböling som ska bort. Alex’s broder Daniel Le Domas (Adam Brody) verkar sympatisk och är så en bit på väg, men sedan har vi den otäcka gamla mostern Helene (Nicky Guadagni) som driver på klanen och är en livsfarlig, obarmhärtig kärring och som gjort för rollen som skräcktant.

Ready or Not är verkligen en svart komedi, som blir en slags gotisk skräckfilm. Men skrattet fastnar ändå i halsen, när blod inte slutar flyta och ond bråd död drabbar den ene efter den andre i La Domasfamiljen.

Regissörerna Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett har jobbat ihop ett filmprojekt som funkar, om man utgår från en standardskräckis, med traditionell mördarjakt på ung flicka i en mörk, slottsliknande byggnad. Filmfotot av Brett Jutkiewicz låter bilder från godset bada i ockragult och glimmande bärnstensljus mot bakgrund av boaserade väggar med lysande lampetter. Manus av Guy Busick och R. Christopher Murphy räcker för en standardskräckis och man förväntar sig inte mera av den tunna dialogen.

Samara Weavings Grace är betagande vacker och till synes spröd, men visar sig besitta oväntad överlevnadskraft med smarta strategier. Weavings gör vad rollen kräver och lite till. Hon flåsar oupphörligt av panikångest och men vem skulle inte göra det i samma knipa?

Mark O’Brian, som gör Alex, minns vi kanske från bl.a. The Front Runner från 2018. Hans Alex verkar var en sympatisk, ”vanlig” ung man som vill ha Grace och som vi hoppas ska rädda henne ur den dödliga knipan, men sviker. Han bror Daniel La Domas däremot visar sig ha lite hyfs och hjärta och delvis räddar Grace. Övriga aktörer gör vad dom ska som monsterkaraktärer med kraftigt överspel.

Ready or Not kommer nog att glädja en och annan skräckfantast. Man får vad filmen lovar i marknadsföringen. Det är lite småroligt här och där som gör att filmen ibland kan upplevas som en fars, men våldet tar över med besked. Det finns oväntade överraskningar, men känns också förutsägbart. Mixen är ibland underhållande.

Tre filmögon av fem.
2019-08-21