Leilani Farha är en kanadensisk jurist och FN:s rapportör avseende mänskliga rättigheter i bostadsfrågor. Regissören, dokumentärfilmaren och journalisten Fredrik Gertten (Bikes vs. Cars 2015 och Bananas! 2009) följer Farahs arbete när hon reser runt i världen och studerar, analyserar och rapporterar vad som händer i storstäder runt om. Private Equity företag köper upp hus och byggnader som de ser som ett tillgångsslag eller en råvara att likställa med exempelvis guld snarar än att betrakta dem som bostäder år människor. Men en kapitalfond är sällan en bra hyresvärd. Lyxrenoveringar med chockhöjning av hyror, dåligt underhåll och en ständig känsla av att ägarna vill bli av med hyresgästerna. De jämförs med gruvbolag som utvinner de tillgångar som finns och sedan inte tar något ansvar eller har något intresse i vad som händer med gruvan efteråt.
Att bo i innerstan är knappast att se som en mänsklig rättighet kan man tycka, och att kapitalstarka bolag renoverar och gentrifierar områden borde ses som något positivt. Men det handlar inte om en traditionell statushöjning av ett område eftersom fondbolaget inte känner något ansvar för området eller har något intresse för samhället runt omkring. Faktum är att 80% av de utlandsägda fastigheterna i London står tomma och är bara en tillgång i en balansräkning. Samtidigt är många bostadslösa, inte minst de dryga 200 människorna som förlorade sina hem (och 72 personer omkom) efter branden i Grenfell Tower 2017. De har fortfarande inte fått någon ny lägenhet och kan tvingas flytta ifrån London om det är där de erbjuds boende.
Filmen är en omfattande redovisning av läget runt om i världen: I Barcelona bor endast en familj kvar i hyreshuset, alla andra har tvingats att flytta. Från Harlem i New York berättar en man att 90% av hans lön går till hyran och då tjänar han ändå 100 000 USD om året. Ett Investmentbolag har precis köpt fastigheten han bor i. I Sverige kom kapitalförvaltningsbolaget Blackstone till Sverige 2014 och är idag den största privata ägaren av låginkomstbostäder. Bostäder som låg- och medelinkomsthyresgäster snart inte har råd att bo i. Och så rullar det på i Tyskland, Italien, Kanada, Sydkorea, Chile, Brasilien mfl.
Samtidigt intervjuas Joseph Stiglitz, nationalekonom och Nobelpristagare i ekonomi 2001, om hur investmentbolagen blomstrar i ekonomiska kriser, inte minst efter den senaste 2008. Saskia Sassen, professor i sociologi på Columbia Universitet, förklarar hur en tom lägenhet faktiskt kan ses som en bättre tillgång än en uthyrd. Robert Saviano, italiensk journalist och författare av Gomorrah påvisar hur skatteparadisen skapar möjlighet för svarta och vita pengar att mixas och ligger till grund för många multinationella företags investeringar i bland annat fastigheter.
När Leilani Farah rapporterar sina farhågor inför FN:s råd om mänskliga rättigheter är åhörarna ointresserade. Det är en sorglig samling delegater som hellre scrollar på lyxklockor än lyssnar på det alarmerande läget där Farah menar att staterna måste ta ansvar och begränsa möjligheterna för investmentbolagen att knuffa ut vanliga människor ifrån bostadsmarknaden och att mänskliga rättigheter kränks å det grövsta. Men det finns hopp. Farah har startat organisationen The Shift: ”A new worldwide movement to reclaim and realize the fundamental human right to housing – to move away from housing as a place to park excess capital, to housing as a place to live in dignity, to raise families and participate in community.” Flera storstäder har anslutit sig till organisationen och för dialog sig emellan för att dela erfarenheter. I Kreuzberg har staden börjat köpa tillbaka fastigheter. I Barcelona har staden slutat med att ge ut tillstånd för att hyra ut bostäder på Airbnb.
Fredrik Gertten har gjort en mästerlig dokumentär om en ensam kvinnas kamp i att upprätthålla en mänsklig rättighet de allra flesta tar för givet. Tyvärr känner jag mig tveksam till om detta är en dokumentär som kommer hittas av en biopublik. Men med tanke på vilka konsekvenser Bananas! fick, där en effekt var att försäljningen av fair traid bananer ökade från 5 till 50% i Sverige, ska det bli intressant att följa debatten i kölvattnet av Push. Filmen kommer att visas under Almedalsveckan med ett påföljande samtal av Gertten, Farah och representanter ifrån Hyresgästföreningen, HSB och Riksbyggen. Vid premiären den 8 september kl. 1600 kommer en specialvisning av Push följas av ett livesänt samtal om filmens tema.
Push får fyra starka ögon av fem möjliga.
2019-06-27