Recension: Peppermint

Skaplig, men traditionell hämnd-action med duktiga Jennifer Garner
eye3

Regi: Pierre Morel
Manus: Chad St. John
I rollerna: Jennifer Garner, John Gallagher Jr., John Ortiz m.fl.
Genre: Action, drama, thriller
Speltid: 101 min.
Land: USA
Svensk biopremiär: 21 september 2018
Distributör: SF Studios

Riely North (Jennifer Garner) och maken Chris och dottern Carly ska fira Carlys födelsedag. Det går på pizzeria och sedan på nöjesfält. Där mejas Chris och dottern ner av tre gangsters i bil och Riely såras och hamnar i koma. Förhistorien är, att Chris vägrade vara chaufför i ett bankrån och nu kom så den tragiska hämnden.

Riely vaknar upp från sin långa koma och beslutar sig för att hämnas sin familjs död. Hon blir först mutad av maffian för att inte vittna om sin familjs mördare, men hon slänger ut mannen. Hon förbereder sig noggrant under flera år för närkamp och i att hantera skjutvapen. Därefter börjar hennes nemesisplaner metodiskt och effektivt att sättas i verket.

Hämndfilmer finns det gott om och Peppermint är som koncept en ganska traditionell action-thriller på detta tema. Vi vet ungefär hur det slutar. Idén med slutstrid mellan toppgangstern och hjälten har funnits med sedan min barndoms matinéfilmer. Men vi njuter alltid av att ondskan får vad den tål. Bovarna faller som käglor för Rielys kulor och smockor. Det är brutalt, blodigt och skoningslöst.

Jennifer Garner är född 1972 och vann en Golden Globe 2002 för sin roll i Tv-serien Hon gör ett bra jobb i Peppermint som hämnaren och är fysiskt smidig och beslutsam. Men är stereotyp och kräver ingen djuplodning i skallen. Nöjet ligger i Rielys list och uthållighet i att meja ner större delen av drogkartellen.

Peppermint syftar på dotter Carlys sista glassmak i filmen.

Det blir tre filmögon av fem. Peppermint är varken bättre eller sämre än många andra i genren, men tempot är bra, filmfotot okej och musiken följer anonymt handlingen.
2018-09-19