Recension: Operation Ragnarök

Underhållande, men manus och regi spretar vilt
filmens-betyg-två-av-fem
Regi och manus: Fredrik Hiller
Medverkande: Hafþór Júlíus Björnsson, Björn Bengtsson, Jonas Malmsjö m.fl.
Genre: Action, dramathriller
Speltid: 99 min.
Land: Sweden
Ålder: från 15 år
Svensk biopremiär: 7 december 2018
Distributör: Njutafilms

Pratet om Operation Ragnarök, eller ZON 261, som den också kallats, har cirkulerat länge. Det har nämligen tagit skaparna av den här svenska action-thrillern, hela åtta år att färdigställa filmen, och anledningen till det stavas pengar. Det är svårt att få ekonomi till genrefilmer i Sverige, så hatten av för filmens regissör och skapare Fredrik Hiller, samt producenter, för att inte ge upp.

Hur är filmen då? Jodå, det är underhållande när vi får följa med två grannfamiljer i deras flykt undan en smitta som verkar göra alla i dess närhet till zombieliknande monster. Vi har den manliga hjälten i Jonas Malmsjös gestalt, och en kvinnlig sådan i Elin Lanto, som beter sig riktigt dumdristigt till och med. Så klyschor finns det gott om.

Och kanske att de åtta åren har satt ordentliga spår i Operation Ragnarök, för det spretar något djävulskt. Både manusmässigt och regimässigt. Det har helt enkelt försökts att berättas för mycket och det verkar som att det varit olika fokus på vad det är en vill berätta, på inspelningsplats.

Exempel. Några ur gruppen har tagit sig till en butik för att hämta livsmedel. Mitt under pågående aktion, med fara för sitt liv, börjar två av karaktärerna plötsligt att flirta. Från ingenstans. Det blir fånigt.

Och allt som händer, händer väldigt fort. Landskrona går från att vara en vanlig stad, till postapokalyptisk stridszon på vad som verkar vara bara några få timmar. Plus att själva twisten inte rikligt håller. Men det är en rolig film att se, och jag tycker det är kul att det görs sådan här film i Sverige. Så nu får vi hoppas på fler filmer från independentbolag

Två filmögon av fem.
2018-12-06