Recension: MUD

eye eye  eye  eye

MUD
Matthew McConaughey och Tye Sheridan i MUD.

Regi och manus: Jeff Nichols
Skådespelare: Matthew McConaughey, Tye Sheridan, Jacob Lofland, Reese Witherspoon m.fl
Genre: Drama
Land: USA
Längd: 130 min.
Svensk biopremiär: 15 november 2013
Distributör: Scanbox Entertainment
Länk till Imdb

Spännande och välspelad äventyrsfilm i Mark Twains anda.
Huvudkaraktären Mud (Matthew McConaughey) har gömt sig på en ö i Mississippifloden, efter att ha dödat en man som varit våldsam mot hans stora kärlek, Juniper (spelas av Reese Witherspoon). Två 14-åriga pojkar, Ellis och Neckbone, som bor på husbåtar vid floden, hittar en båt som flodvattnet lyckats få upp i ett träd på ön. De stöter på Mud, en charmig, spännande och lite farlig ny bekantskap. Mud behöver hjälp att fly vidare från de som jagar honom och vill ha hjälp av pojkarna i utbyte mot båten.

Ellis (Tye Sheridan, som även spelade Brad Pitts son i “Tree of life” från 2011) har som ung tonåring börjat upptäcka nya, större känslor. Hans föräldrar har just berättat att de ska skiljas och samtidigt spirar hans egen första stora tonårskärlek. Han är fascinerad av den till synes äkta kärlekssagan mellan Mud och Juniper och vill gärna hjälpa dem. Pojkarna är lite skeptiska till en början, men ser med spänning fram emot ett sommaräventyr som inte blir vad de förväntat sig.

Man dras med i berättelsen, som känns mycket realistisk. Filmen förmedlar en varm känsla för karaktärerna och för landskapet. Filmfotot av Adam Stone är mycket vackert och musiken av David Wingo härlig att höra. Skådespeleriet är genomgående bra, framförallt av Tye Sheridan, som jag tror vi kommer att få se mycket av i framtiden. Matthew McConaughey från bl.a. Magic Mike från 2012, Bernie från 2011, Killer Joe från 2011 har fått många filmpriser för sina rolltolkningar. Han är också lysande som Mud.

Det är tydligt och även känt, att Jeff Nichols hämtat inspiration till filmen från äventyrsromanen Huckleberry Finn, som gavs ut redan 1884 och även filmats flera gånger. Jeff Nichols har velat skildra barndomen genom Mark Twains ögon. Han har lyckats utmärkt med att skapa en underbar skildring av barndom, vänskap och kärlek. MUD är en riktigt bra, spännande äventyrsfilm, som passar alla åldrar.

Mud från fyra filmögon av fem.
2013-11-13
sovirydén1

Sovi Rydén