Recension: Metalhead

eye eye eye

Metalhead

Originaltitel: Málmhaus
Regi och manus: Ragnar Bragason
Genre: Drama
Land: Island
Spellängd: 97 min.
Skådespelare: Thora Bjorg Helga, Ingvar Eggert Sigurðsson, Halldóra Geirharðsdóttir, Sveinn Ólafur Gunnarsson m. fl.
Ålder: 11 år
Svensk biopremiär: 28 februari 2014

Distributör: Njutafilms
Länk till IMDb

En dyster film med en ovanlig kvinnlig huvudrollskaraktär.
Metalhead skildrar Hera (Thora Bjorg Helga) som när hon är tolv år blir vittne till när hennes bror tragiskt dör i en olycka på bondgården. Hennes bror var ett heavy metal – fan. Chocken, sorgen, ilskan gör att Hera drar sig undan sina föräldrar och byn där hon bor. Hennes sätt att sörja blir alltmer aggressivt och stundtals är hon galet destruktiv. Hon sjunker djupare in i sorgen men också i den mörka heavy metal musiken.

Hera mantlar hennes brors hårda person. Hon bär hans svarta skinnjacka, lyssnar på hans musik och börjar själv spela hårdrock. Hennes attityd blir tuff, hänsynslös och hon gör uppror. Hera gör en total make over. Familjens sorg och förtvivlan filmas på ett mera trovärdigt sätt. Historien visar hur tung sorg kan splittra relationer inom familjen, men också hur starka band kan repareras och ledas till försoning. Åren går och bearbetning av sorgen sker och hoppet kommer sakta in som en strimma av glädje.

Metalhead skildras i vardagsmiljö. Den ger inblick i den isländska kulturen och visar stundtals upp den karga, men vackra isländska naturen. Filmfotot visar den fagra naturen med korna i bakgrunden i kontrast till Heras svart- och vitmålade ansikte. Det påminner starkt om det destruktiva hos henne och de färgade strimmorna över ansiktet kan uppfattas som den taggtråd av sorg, som hon är fångad i och sitt inre kaos.

En dramatisk bild visar Hera när hon gjort sin totala make over och sitter vid frukostbordet med sina föräldrar, Hera är placerad mellan föräldrarna och visuellt är det som döden har uppstigit och sitter med till frukost.

Filmen bjuder på mycket metal musik från band som Judas Priest, Megadeth och Teaze. Ragnar Bragason har gjort regin och skrivit manus. Han är en av Islands populära filmskapare av den yngre generationen och har tidigare gjort långfilmer som Bjarnfreðarson från 2009 och Foreldrar från 2007. Han har också gjort ett flera tv-serier.

Jag ger extra plus för den kvinnliga huvudrollskaraktären, som är ovanlig och med mycket power och som Thora Bjorg Helga gör mycket bra. De andra rollerna övertygar också, men jag saknar mera repliker i filmen. Metalhead skildrar främst känslor och tankar visuellt.

Jag ger tre filmögon.
2014-02-12
yvonneWiklund

Ywonne Viklund