Recension: Maudie

Sally Hawkins briljant som Maudie i ett djupt gripande och intagande mästerverk
eye5
Regi: Aisling Walsh
Manus: Sherry White
I rollerna: Sally Hawkins, Ethan Hawke, Kari Matchett m. fl.
Genre: biografi, drama romantik
Speltid: 115 min.
Ålder: Barntillåten I vuxnes sällskap, annars 7 år
Svensk biopremiär: 28 juli 2017
Distributör: Sony Pictures

Filmen Maudie bygger på en sann historia, om en fysiskt bräcklig, men begåvad kvinna Maud Lewis (Sally Hawkins). Hon som bor hos sin släkting tant Ida (Gabrielle Rose) som dock vill bli av med henne. Maudie bror Charles Dowley (Zachary Bennett) betalar för Maudie, men vill inte ha hem henne. Han har sålt Maudies och Charles föräldrahem till Maudies förtvivlan. En tragedi i Maudie liv är också en dotter, som hon fick, men som Maudie familj tog bort och sålde till ett äldre par. Till Maudie sa de, att barnet var vanskapt och hade dött.

I lanthandeln ser Maudie en lapp om att en ensamstående fiskare Everett (Ethan Hawke) söker en hushållerska. Maudie söker jobbet och motvilligt anställer Everett henne. Deras relation är kärv och Maudie blir förtryckt, men hon målar färgglada, naivistiska bilder på kort och fortsätter sedan på stugväggarna, trappan, fönstren och på burkar och hyllor. Snart upptäcks Mauds alster vid omkring och hon får kunder och paret får lite tillskott till sina påvra tillvaro. Samtidigt tätnar Maudie och Everetts relation och de gifter sig. Maudie blir, överraskande för paret, en berömd folkkonstnär.

Irländskan och regissören Aisling Walsh, född 1958 i Dublin, har redan vunnit filmpriser för Maudie, i Edinburgh, Montclair och Vancover. Aisling blev först känd för sin kontroversiella film Joyriders från 1988. Hon regisserade bland annat TV-serierna Doctor Finlay 1993 och Wallander 2008. Hon vann priser för sin långfilm Song för a Raggy Boy från 2003, om en katolsk skola med en sadistisk rektor. Aisling visar insikt och medkänsla, men också konstnärlig dynamik i Maudie. Filmen är en enastående biopec som förtjänar flera internationella filmpris av högsta rang och får det sannolikt också.

Stjärnan i filmen är Sally Hawkins som Maudie. Imponerande och gripande ger hon gestalt åt den magra, fragila kvinnan, som med sin karisma och begåvning kan beskrivas som andens seger över materien. Skönheten och färgglädjen som växer fram ur Maudies krokiga, reumatiska händer, trots sin fattiga och känslomässigt utarmade tillvaro, kan upplevas som ett mirakel.

Det är rörande att se Maudie stappla fram över de irländska, vindpinade vidderna, men också hur hennes konstnärliga passion för sin bildkonst fyller både Maudies och Everetts tillvaro och förändrar deras förhållande. Sally Hawkins är född 1976 och blev nominerad till både Oscars och Golden Globe för sin roll Ginger i Blue Jasmine från 2013, men Cate Blanchett fick Oscarstatyetten för sin huvudroll i samma film. Oscarsnominerade Ethan Hawke gör den buttre, enstörige, robuste Everett Lewis utmärkt i Maudie, men känns lite för snygg för rollen.

I slutet på filmen Maudie får vi tacknämligt se några svartvita, dokumentära filminslag från stugan, där den verkliga Maudie sitter och ler in i kameran med sina pigga ögon och sitt varma leende. De bilderna ger tyngd och bekräftelse åt regissören Aisling Walshs och Sally Hawkins porträtt av hjältinnan Maud.

Filmfotot av Guy Godfree är hisnande vackert och förmedlar både den lilla stugans trånga dunkel och de irländska landskapets spektakulära skönhet. Musiken av Michael Timmins soundtrack Something More Besides You kommer in så rätt och känsligt i filmen, sjungen av Margo Timmins. Det finns fin humor här och där i en annars ganska dyster berättelse. Ofta står Maudie för de lite ironiska och vakna replikerna från sitt underläge. Hon har en märklig kraft och medvetenhet i sin ytterst utsatta position och som med sin konstnärliga framgång på sikt ger en henne slags social upprättelse, som dock hon aldrig yvs över.

Maudie är en mycket välgjord och välspelad biopec, ett djupt gripande och intagande mästerverk, som väl förtjänar högsta betyg, fem filmögon av fem.
2017-07-24