Recension: Marshall

Intressant tema och välspelat drama
eye3
Regi: Reginald Hudlin
Manus: Jacob Koskoff, Michael Koskoff
I rollerna: Chadwick Boseman, Josh Gad, Kate Hudson m. fl.
Genre: Drama, biografi
Speltid: 118 min.
Land: USA
Svensk biopremiär: 3 november 2017
Distributör: Lucky Dogs

Filmen baseras på verkliga händelser. Huvudpersonen i filmen heter Thurgood Marshall (Chadwick Boseman) och arbetar som advokat på NAACP, en organisation som försvarar människor som blivit oskyldigt anklagade p.g.a. ras. Han tar sig an ”Spell-fallet”; En societets kvinna vid namn Eleonore Strubing (Kate Hudson) säger sig ha blivit överfallen i sitt hem och blivit våldtagen av den anställde Mr Spell (Sterling K. Brown). Men vad var det egentligen som hände den kvällen? De bådas historier går isär och om Mrs Strubing ljuger, vad är då hennes motiv? Varför ändrar Mr Spell sin version av vad som hänt? Kanske kan alibit polisen Officer Mc Coy (Daniel Stewart Sherman) anför kan bringa klarhet i vad som hände den kvällen.

Filmen är en biografi i form av ett rättsdrama över människorättsadvokaten Marshall handlägger. Rollkaraktärerna är, förutom Marshall, även hans medhjälpare den judiske advokaten Sam Friedman (Josh Gad), en man som mot sin vilja dras in som advokat för att försvara Mr Spell, när Marshall inte själv fick driva fallet, eftersom han inte var en medlem i deras advokatsamfund. Brottsoffret Mrs Strubing en rikemanskvinna som misshandlas av sin make anklagar Mr Spell för våldtäkt och för att ha kastat henne i vattnet för att döda henne., Den anklagade Mr Spell en man har mycket i sitt förflutna som talar mot honom. Han har bland annat lämnat sin fru och sina barn bakom sig samt stulit från tidigare arbetsgivare.

Miljön utspelas i rasmotsättningarnas USA under slutet av 1930 talet. Större delen av filmen utspelar sig i rättsmiljö. Men man får även ta del av Marshalls privatliv och tillbakablickar från kvällen då brottet skulle ha begåtts.

Sammanfattningsvis är det intressant när film görs på verkliga händelser som är av betydelse för historien. Det är en är angelägen berättelse som bör att lyftas fram. Trots att jag inte kände till historien, så upplevdes filmen förutsägbar från första stund. Huvudrollen som spelades av Chadwick Boseman var välspelad.

Filmen får tre filmögon av fem.
2017-10-22