Recension: Mannen som lekte med elden

En inträngande doku om Stieg Larssons arbete som journalist och författare
eye3
Regi: Henrik Georgsson
Manus: Olof Berglind, Nathan Grossman
Medverkande: Emil Almén, Johan Eriksson, Jan Simonsson
Genre: Dokumentär
Speltid: 95 min.
Svensk biopremiär: 28 september 2018
Distributör: SF Studios

Mannen som lekte med elden handlar om journalisten och författaren Stieg Larsson och hans arbete med att kartlägga, som han ansåg, den moderna högerextremismen i Sverige under 1980- och 90-talet och senare som författare av den berömda Millenniumtrilogin. Han arbetade på TT som grafiker och sedan med tidningen Expo.

Mannen som lekte med elden är främst baserad på intervjuer med dåtida aktiva och några nutida journalister, skribenter och vänner runt Stieg Larssons arbete och person. Filmen har också dokumentärt filmmaterial med Stieg Larsson och även några inslag av nynazistiska demonstrationer och deras konfrontationer med sina motståndare.

Men Stieg Larsson som person skildras enbart genom hans enträgna arbete. Vi får inte veta något om hans uppväxt, vilka personer som betydde mest för honom under barn- och ungdomsåren och vilka erfarenheter han då fick som kanske formade honom till den politiskt undersökande, kedjerökande och koffeinbesatte journalist och arbetsnarkoman som han blev.

Stieg Larsson beskrev Sverige som ett idealsamhälle som höll på att krackelera av mörka politiska strömningar under ytan av ett solidariskt samhälle med välfärdsambitioner. Stieg Larssons vänner och kollegor på Expo blev hotade och blev också fysiskt attackerade av dem som ansåg sig kränkta av deras journalistik. Stieg Larsson själv blev också hotad och gick aldrig ut utan att kasta en blick över axeln, men klarade sig ifrån fysiska angrepp.

Han var oerhört produktiv och för många kanske mest känd genom sin Millennium-trilogi, som han skrev och som har filmats i både svenska och amerikanska produktioner. Här nådde han ut till en bred publik, där han i spännande fiktion berättar om superhjältar, som kämpar för rättvisa och demokrati. Här väver han också in rollkaraktärer med extrema politiska intressen som hans bokhjältar försöker övervinna. Men främst är Millennium-böckerna välskrivna deckare som tidigt blev sålda i jätteupplagor i Sverige och utomlands.

Stieg Larsson dog bara 50 år gammal i massiv hjärtinfarkt, förmodligen orsakad av rökning, hans brist på sömn, motion och genom hans enorma arbetsbörda. Vid hans sida till slutet fanns hans livskamrat Eva Samuelsson.

Stieg Larsson brydde sig mindre om ”världsliga ting”, men han köpte tillbaka ett torp i Stockholms skärgård, som hans släktingar hade ägt och där han vistats mycket som barn. ”Det är allt jag har”, säger Stieg till sin Eva. Han ägde därutöver inget som utåt kunde bekräfta en man med pengar och framgång. Sånt hade han inget intresse av.

Stieg Larsson porträtteras visuellt och porträttlikt av Email Almén och Jan Simonsson har gett sin röst åt Stieg Larsson. Annars finns många stillbilder av och dokumentära inslag med Stieg Larsson själv.

Henrik Georgsson har även regisserat succéserien “Bron” 2011–2018 och andra Tv-serier så som ”Lasse Majas detektivbyrå” 2006 och även “Wallander 2009” samt “Blå ögon” 2014–2015. Han gick Dokumentärlinjen på Stockholms Dramatiska Högskola med inriktning regi. Han har nyligen regisserat Tv-serien “Marcella” 2016 som sändes på både ITV och Netflix.

Mannen som lekte med elden får tre filmögon av fem.
2018-09-25