Recension: Livets pris

Intressant doku om Sara Lidmans tid I Sydafrika
eye3

Engelsk titel: The Price of Life
Regi: Åsa Faringer
Producent: Ulf Hultberg
Genre: Dokumentär
Speltid: 82 min.
Land: Sverige
Svensk biopremiär: 9 februari 2018
Distributör: Originalfilm

Livets pris är en dokumentär om en kort, men händelserik tid i arbetarförfattarinnan Sara Lidmans liv. Hon har bestämt sig för att flytta till Sydafrika, som i början av 1960-talet var ett land som totalt genomsyrades av apartheid. I samband med att hon reste, hade hon i Svenska Dagbladet uttryckt: ”En författare bör se så mycket av världen som möjligt för att öka sin erfarenhet och för att möta nya människor och problem”. Att möta problem var just vad hon skulle få göra.

Filmen handlar inte främst om författarinnan Sara Lidman, utan om den kärlekstörstande och barnlängtande kvinnan som blir bortvald gång på gång. Man får ta del av Saras innersta tankar, som hon delar med sig i sina brev hem till vänner och i dagboken. Dokumentären innehåller även intervjuer med Saras syster och systerdotter, samt med Saras kärlek Peters barn.

Hon förälskar sig först i en gift (vit) man och senare i den svarte mannen Peter, som hon inleder en relation med. Relationer över rasgränserna var ett allvarligt brott mot de dåvarande raslagarna, och såväl Sara som Peter grips när de tillbringar en natt i Saras hem. Hon beskriver hur poliserna rusar in, hur de båda separeras, arresteras och hur hon förnedras med läkarbesök som ska fastställa om brottsrubriceringen ska bli ”försök till omoraliskt umgänge” eller ”fullbordat omoraliskt umgänge”, vilka båda var allvarliga brott. Trots att Sara får hjälp av såväl statsminister Tage Erlander som den svenske generalsekreteraren för FN, Dag Hammarskjöld, som båda gör aktiva insatser, får historien ett olyckligt slut. Jag misstänker att Sara kanaliserade sin sorg och frustration i sina båda böcker som blev frukterna av hennes tid i Afrika: Jag och min son, som utkom 1961, och Med fem diamanter, från 1964.

Dokumentären är intressant för den som vill få en inblick i Sara Lidmans liv och tankar och om hur det var att leva i Sydafrika på 1960-talet, samt för den som vill få en inblick i dåtidens kulturelit. Internationellt stora namn som exempelvis Nadine Gordimer återkommer bland de personer som Sara umgicks med. Filmen är känsligt tonsatt av kompositören Jacob Groth (som bland annat skapat musiken till Millennium-filmerna).

Jag ger Livets pris tre filmögon av fem.
2018-02-06