Recension: Livet efter dig

En känslomässig resa med eftertanke
eye4
Originaltitel: Me before you
Regi: Thea Sharrock
Manus: Jojo Moyes (bok och filmmanus)
Genre: Drama, romantik.
Åldersgräns: Barntillåten
Speltid: 110 min.
Skådespelare: Emilia Clarke – Lou Clark, Sam Claflin – Will Traynor, Vanessa Kurby – Alicia Janet McTeer – Camilla, Brendan Coyle – Bernard, Jenna Coleman – Katrina ‘Treena’, Matthew Lewis – Patrick, Steve Peacocke – Nathan m.fl.
Svensk biopremiär: 17 juni 2016
Distributör: SF Studios

Vilken film! Jag fällde de första tårarna redan när jag såg trailern och fler skulle det bli. Har boken på nattduksbordet men har inte hunnit läsa den och ibland är det en fördel att inte ha läst boken, att inte veta…

Lou Clark är en positiv ung kvinna som trivs med livet på den engelska landsbygden. Hon blir av med sitt jobb på caféet och letar desperat efter ett nytt, som hon verkligen behöver för att kunna hjälpa till att försörja sina föräldrar. Hon erbjuds ett nytt arbete som personlig assistent åt Will Traynor, en framgångsrik ung man, som råkade ut för en olycka och blivit rullstolsbunden. Efter det har han gett upp allt, även sin lust till livet. Lou bestämmer sig och hon blir besatt av tanken på, att få visa honom att livet är helt underbart och visst är värt att leva! Detta resulterar i en omvälvande tid för dem båda två. Deras liv och deras hjärtan förändras på ett sätt de aldrig hade kunnat föreställa sig.

Sam Claflin, (Will) känd från bl.a. “The Hunger Games” från “Pirates of the Caribbean” är född 1986 i Ipswich, Suffolk. Jag kan inte föreställa mig någon annan skådespelare som skulle kunna gestalta Will bättre. Att spela en aktiv framgångsrik, snygg man som plötsligt blir förlamad, rullstolsbunden och totalt beroende av hjälp måste vara väldigt krävande både psykiskt och fysiskt. Han gör det med bravur filmen igenom och jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av denna engelsman framöver.

Motspelerskan, Emilia Clark, (Lou) känd från “Game of Thrones” där hon spelar Daenerys Targaryen. Hon är född 1986 i London och strålar genom hela filmen med sin oemotståndliga charm. Naiv, klumpig, spontan, men ack med så härlig personlighet. Även hennes namn bör man lägga på minnet för framtiden.

Blev glatt överraskad av att se underbara Brendan Coyle i rollen som Lou’s pappa. Han är mest känd från “Downton Abbey”, där han spelar John Bates. Vi ser också Mattew David Lewis som pojkvännen, känd som Neville Longbottom i “Harry Potter”. Alltså, en mycket lyckad casting med två fantastiska huvudrollsinnehavare, som är mycket trovärdiga i sina roller och passar dem som hand i handsken. Man kan helt enkelt inte få nog av detta par och deras känslomässiga resa.

Det engelska landskapet är gudomligt vackert och det har Remi Adefarasin lyckats fånga in med sitt fantastiska filmfoto.

Genom filmen gnager med en tung och svår fråga. Så svår, att man nästan inte ens vill tala om ämnet, utan blunda för det. Men filmen drar med dig dit, vare sig du vill eller ej och efteråt behöver man tänka och smälta vad som just hänt.

Gå och se den här filmen! Den bjuder på många härliga skratt och även tårar, men framför allt eftertanke om livet. Livet är här och nu, gå ut och njut av det och LEV! Men glöm inte näsdukar!

Jag ger Livet efter dig fyra starka filmögon av fem.
2016-06-09