Recension: Just Mercy

Gripande, övertygande drama med utmärkta aktörer om dödsstraff i USA
Regi: Destin Daniel Cretton
Manus: Destin Daniel Cretton och Andrew Lanham baserat på bok av Bryan Stevenson
Skådespelare: Michael B. Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, Rob Morgan, Marcus A. Griffin Jr m.fl.
Originalspråk: Engelska
Speltid: 136 min.
Genre: Biografi, drama
Åldersgräns: 15 år
Distributör: SF Studios
Svensk biopremiär: 17 januari 2020

Just Mercy är en rasande aktuell film baserad på en verklig berättelse om advokaten Bryan Stevensson (Michael B. Jordan), en man som vigt sitt liv åt att hjälpa oskyldigt dödsdömda till ett liv i frihet.

Färdig med sina studier från Harward Law School flyttar Stevensson till Montgomery, Alabama med en vision att arbeta för rättvisa åt alla. Alltid lika oklanderligt klädd besöker han sina klienter i fängelset Holman State Prison i det segregerade Montgomery, en stad som behandlar de svarta med förakt och misstänksamhet. Stevensson arbetar oförtrutet för de oskyldigt dömda och han ger inte upp. Just Mercy handlar om Walter McMillian (spelad av Oscars vinnaren Jamie Foxx), som dömdes till dödstraff år 1987 för ett mord han inte begått.

Dialogen är genomgående gripande och med kraftfulla scener som visar på tydliga rasskillnader. Ett exempel är filmens skildringar av vita polismän som uppträder nedlåtande mot de dödsdömda, en bild som fortfarande kan förekomma i vissa delstater i USA där dödsstraff tillämpas.

Michael B. Jordan spelar övertygande Brian Stevensson, ett porträtt av en även idag fullt verksam medborgarrättskämpe. Hans rolltolkning är beundransvärd. Självförtroendet och stoltheten han utstrålar i rollen är imponerande. Jamie Foxx visar i sin roll som den dödsdömde McMillian att han har en känslighet och även en omtänksam sida, egenskaper som särskilt fängslar en i rollen av den dödsdömde.

Eva Ansley spelad av Oscarsvinnaren Brie Larson, har en biroll i filmen men är övertygande som den vita upproriska sydstatsbönan i en stad full av skeptiker vad gäller dödsstraff. Den dödsdömde Herbert Richardsson (Rob Morgan) som till slut hamnar i elektriska stolen, gör ett skakande och trovärdigt rollporträtt. Musiken bidrar till dramats skärpa och ligger rätt i handlingen som känns mycket angeläget.

Just Mercy är baserad på bästsäljaren och biografin med samma titel och är skriven av advokaten och grundaren till Equal Justice Initiative av just Bryan Stevenson. Pocketupplagan ligger nu etta på New York Times lista över de bäst sålda pocketböckerna efter imponerande 186 veckor på listan.

Filmen Just Mercy har erhållit flera International Audience Awards och även filmpriser i bl.a. Palm Springs International Film Festival 2020 med Spotlight Award för Jamie Foxx som också nominerats för sin rollinsats på flera internationella filmfestivaler. Även NAACP National, Association for the Advancement of Colored People, har föreslagit Image Award Nominations för bästa manliga huvudroll i filmen, bästa manliga biroll och bästa film och som annonseras på deras gala den 22 februari 2020.

Jag ger Just Mercy fyra rättvisa och rasande aktuella filmögon.
2020-01-14