Recension: Hunter Killer

Gastkramande, spektakulär och välgjord krigsthriller
Regi: Donovan Marsh
Manus: Arne Schmidt, Jamie Moss, baserat på romanen ”Firing Point, 2018, av George Wallace och Don Keith.
I rollerna: Gerard Butler, Gary Oldman, Common m.fl.
Genre: Action, thriller
Speltid: 122 min.
Ålder: från 11 år
Svensk biopremiär: 11 januari 2019
Distributör: Nordisk Film

Ubåten USS Tampa Bay har försvunnit i Barents hav i närheten av den ryska marinens områden för krigsövningar. Amerikanska ubåten Arkansas ligger för ankar vid Faslane och dess besättning har tjänstledighet, men blir blixtinkallade för att genast börja söka efter Tampa Bay. Kapten Joe Glas (Gerard Butler) får uppdraget att leda sökandet efter Tampa Bays öde med sin ubåt Arkansas. Man antar i USA att Tampas Bay torpederats av ryssarna. I norra ishavet få kapten Joe Glass veta, att den ryske presidenten Zakarin (Alexander Diachenko) har blivit kidnappad av sin egen försvarschef Durov (Michael Gor) som tagit över ryska försvarsmakten och som avser att förklara USA krig.

Arkansas finner inte Tampa Bay, men däremot en rysk ubåt som sprängts inifrån av ett attentat ombord. De hör, att överlevande knackar inifrån ubåtsskrovet och ljudet uppfattas av Arkansas som lyckas rädda den ryske ubåtskaptenen Andropov (Michael Nyqvist) och några av hans mannar ombord på Arkansas. Samtidigt har en amerikansk fallskärmstrupp landat på rysk mark, nära Polyarny, en flottbas i Murmansk Fjord, för att försöka befria den ryske presidenten.

USA anser att angreppet på Tampa Bay i sin tur ska ge anledning till krigsförklaring mot ryssarna. Risken är stor för kärnvapenkrig. Med sin besättnings liv på spel måste kapten Joe Glass med hjälp av kapten Andropov ta sig igenom ryskt farvatten och samtidigt samarbeta med fallskärmstruppen för att rädda den ryske presidenten och därmed stoppa ett nytt världskrig.

Filmen Hunter Killer följer i det kalla krigets spår mellan öst och väst med den amerikanska och ryska flottans ubåtar och krigsskepp. Filmfotografen Tom Marais skildrar mycket vackert undervattensscenerna med ubåtarnas färd under isbergen genom trånga öppningar mellan klippor på havets botten och man känner av klaustrofobin.

Språkförbistringen är stundtals total. Ryssarna talar ibland ryska och ibland engelska med accent och ibland med handtalk. Svensken Michael Nyqvist talar engelska med rysk brytning. Ibland blir det bara telepati och menande blickar. Men det är okej. Vi förstår handlingen. Michael Nyqvist, som gick bort 2017, gör bra ifrån sig som den fåordige, motvillige hjälparen kapten Andropov. Gerard Butler ger sin gråhårige, erfarne kapten Joe Glass pondus och manlig beslutsamhet och inte utan en viss stjärnglans. Mötet mellan Joe Glass och Andropov är magiska. De representerar var sina sida av öst och väst i kalla kriget, men tvingas samarbete för att klara livhanken och rädda världen från krig med atomvapen. Oscarsvinnaren Gary Oldman, som alltid lyckas i sina porträtt av halvgalna, livsfarliga typer, gör här med utstrålning och intensitet utmärkt den amerikanske CJCS Charles Donnegan.

Det är en spännande för att inte säga gastkramande thriller, med verklighetstrogna militära miljöer och svindlande filmfoton från luften, på marken och långt under havsytan. Filmen blir alltmer förutsägbar, men man fängslas ändå av slutuppgörelsen där så mycket står på spel. Den amerikanska hjältedyrkan och nationalismen får givetvis plats i slutscenerna.  Men det är en välgjord film som slösar på sina resurser och de militära konflikterna gäller alla vapenslag. Hunter Killer är klart sevärd, håller publiken i spänning även om slutet känns tillgjort för att ge filmen ett traditionell status av heroism och fiktiv, ömsesidig respekt.

Men det blir ändå fyra filmögon av fem.
2018-12-14